top of page

Koplopersymposium duurzame voedselketens - 'van bodem tot bord'

Stadskanaal, 29 januari 2019

Zuid en Oost Groningen, Uitnodiging koplopersymposium

31 januari 2019 van 13 tot 17 uur

Beste geïnteresseerde,

Aanstaande donderdag 31 januari 2019 ontmoeten wij jou graag op een verfrissend en inspirerend Koplopersymposium. Heb jij je al opgegeven voor dit gratis voedselfestival waar van alles valt te beleven, proeven en ervaren?


12 Koplopers presenteren hun biologische producten en andere duurzame resultaten van het Koploperproject. Dankzij een intensieve samenwerking tussen de Koplopers in de voedselketen, is er een keur aan pure streekproducten tot leven gebracht. Geniet van een proeverij, ontmoet gelijkgestemden en verdiep je kennis met 'True Price Accounting'.

De volgende Koplopers versterken de voedselketen in de regio: Marne Mosterd, Natuurwinkels Emmen en Winschoten, PuurIdee Marketing en Communicatie, Bakkerij John Meinds, Bioboerderij Landleven, De Graanrepubliek, Wedeka sociale werkvoorziening, Woonzorgcentrum De Blanckenborg, Molenbedrijf Mulder Pot, Distilleerderij Hooghoudt BV, Restaurant 't Backhuys en de Rabobank Zuid en Oost Groningen.

31 januari van 13.00 - 17.00 uur Koplopersymposium 'Van Bodem tot Bord' 'De Keten van Streekproducten'

Even voorstellen: uw dagvoorzitter:

Wilbert maakt mensen enthousiast over eten, hij verbindt ze door het gesprek op gang te brengen en de discussie aan te gaan. Naast zijn liefde voor eten, liggen zijn interesses bij ondernemerschap, duurzaamheid en startups. Wilbert presenteert onder andere voor Pakhuis de Zwijger en is te zien in de Keuringsdienst van Waarde Quiz. Wilbert van de Kamp maakt en vertelt verhalen over waarom eten de wereld een betere plek maakt: "Ik ben er graag bij als mensen uit verschillende denkrichtingen met elkaar in gesprek gaan. Om het gesprek in goede banen te leiden, maar ook om het uit de bocht te laten vliegen.” De Groninger had zijn eigen studentenrestaurant, kookt regelmatig thematische, schurende diners en maakte van Landhuis Oosterhouw in Leens een huis waar alleen gekookt wordt met producten van binnen de 10 km van het huis. Wilbert van de Kamp is als ikwilpret tevens bedenker en ondernemer van de concepten Uit De Kast – een droogwareninzameling voor voedselbanken – , Appelkruimel & Fris – een duurzaam kledingmerk – en Omapost – alternatief voor facebook tegen vereenzaming.

Gastspreker Eosta onthult eerlijke prijzen

Gastspreker Michael Wilde is directeur duurzaamheid van Eosta, distributeur van biologische groente en fruit. Het bedrijf werkt met honderden telers en leveranciers in zes continenten. Via het transparantiesysteem Nature & More heeft Eosta als doel de consumenten een bewuste keuze te bieden en voor telers een goede prijs te realiseren. Afgelopen november werd de prestigieuze Europese duurzaamheidsprijs toegekend, voor haar voortrekkersrol in het zichtbaar maken van de verborgen kosten in de voedselketen. True Cost Accounting is een nieuwe vorm van kostprijsberekening waarbij ecologische en sociale impacts worden opgenomen in de winst- en verliesrekening van bedrijven. Wat is de werkelijke prijs van de producten op jouw bord?

Locatie Graanrepubliek 2.0 Bad Nieuweschans

Het Koplopersymposium wordt gehouden in De Oude Remise in Bad Nieuweschans, zo'n 30 minuten van de stad Groningen aan de Duitse grens. De trein vertrekt elk uur vanuit Groningen op spoor 3b. Op deze bijzondere plek brengen de Koplopers de Graanrepubliek tot leven met pure, eerlijke en lokale producten. Symposiumbezoekers kunnen er tussen 12.00 en 13.00 uur een lunch nuttigen in het Bakkers café. Wel graag vooraf reserveren, de kosten voor de lunch zijn € 10,-. Deze kosten kunt u ter plaatse contant of per pin voldoen in het bakkerscafé. Reserveer uw lunch hier. De Graanrepubliek 2.0 is bereikbaar vanuit Groningen via de A7 afslag 49, Bad Nieuweschans. Navigatie-adres: Oude Zijl 1, 9693 PA Bad Nieuweschans.

Speciaal voor de gasten van het Koplopersymposium is er een interessante rondleiding door de productie-afdelingen, zoals de mouterij, bierbrouwerij, distilleerderij, pastamakerij en bakkerij. Via de loopbrug krijg je in vogelvlucht een uniek perspectief op de Graanrepubliek 2.0. Afgedaald voel je je direct thuis in de gezellige landwinkel of in de LocLoods en kun je lekker genieten van de vers bereide streekproducten 'van bodem tot bord'. Korter kan niet.

Aanmelden voor het symposium kan HIER

Koploperproject Groningen helpt mkb’ers en organisaties duurzamer werken. De dynamiek die tijdens het project ontstaat tussen de gelijkgestemde partners werkt verrijkend. Ook Koploper worden? Kijk op de website (www.koploperproject-groningen.nl) of neem contact op met: 06 37 23 63 37.

Wij komen graag langs voor een persoonlijk gesprek. Met hartelijke groet namens het Koploperteam Groningen, Jaap de Vries, Reina Boels en Ada Kruiter

bottom of page