top of page

iWink wint Koploperprijs! 🏆

Op 8 maart werd een inspirerend Koplopersymposium gehouden bij insectenwereld DoeZoo in Leens, georganiseerd in samenwerking met gemeente Groningen, gemeente Het Hogeland en het Koploperproject duurzaam ondernemen. De deelnemers aan het Koploperproject Stad & Ommeland rondden het project hiermee formeel af. Jurriaan Wentink van iWink ging met de Koploperprijs naar huis!

 

Dagvoorzitter Jetta Post heette de bezoekers welkom, waarna wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente Het Hogeland het symposium opende. Coördinator en mede-adviseur van Koploperprojecten in provincie Groningen, Ada Kruiter, werd in het zonnetje gezet. Ze legt haar rol als coördinator en adviseur na 11 jaar neer. Opvolgster Sanne Marissen neemt haar rol over.

 


Wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente Het Hogeland opent het symposium
Wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente Het Hogeland opent het symposium


De schijnwerpers gingen van Ada naar de Koplopers die groepsgewijs naar voren werden gevraagd om aan tafel te schuiven. DoeZoo, iWink en Waddenfun schoven als eerste aan bij Jetta Post. Per bedrijf werd een inspirerende film vertoond. Vervolgens stelde Jetta Post vragen over hun deelname aan het project. DoeZoo vertelde over de bouw van hun locatie en gaf aan dat het riet op het dak uit het Lauwersmeergebied afkomstig is. iWink heeft software ontwikkeld om online duurzaamheidsverslaglegging op een gemakkelijke, juiste en visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Waddenfun geeft materialen graag een tweede leven waardoor unieke spullen een warme sfeer geven aan het adventurepark.

 

Na de ervaringen van de eerste drie Koplopers gaf Ton van der Made van DoeZoo een bijzonder inspirerende dierenshow waarbij de zaal ademloos naar hem luisterde. DoeZoo is voor de wet een dierentuin, maar is vooral een natuureducatief park. Ton vertelde allerlei interessante weetjes over de dieren in het park, maar zijn belangrijkste boodschap was hoe belangrijk het is dat we zorgen voor de natuur en de biodiversiteit daarin. Hij maakt zich dan ook erg boos over de bezuinigingen op het biologieonderwijs. Zij verhaal werd met veel applaus ontvangen.Ton van der Made van DoeZoo houdt een bevlogen betoog over biodiversiteit
Ton van der Made van DoeZoo houdt een bevlogen betoog over biodiversiteit

 

Vervolgens gingen Marenland Recreatie, Frans Muller Benelux en P&P Projects het gesprek aan met de dagvoorzitter. Wederom werden filmpjes getoond en vragen gesteld. Marenland Recreatie wil volledig inzetten op duurzaam ondernemen en heeft daarom Harma Oosterheerd aangesteld als coördinator duurzaamheid, een nieuwe functie binnen de organisatie. Frans Muller Benelux vertelde over de schoenlepels, gemaakt op eigen initiatief, van aangespoeld plastic op Terschelling. P&P Projects liet in het bedrijfsfilmpje zien hoe onder meer afgedankte KNRM pakken worden gebruikt om leuke tassen en rugzakken van te maken.

 


Koplopers aan tafel bij dagvoorzitter Jetta Post
Koplopers aan tafel bij dagvoorzitter Jetta Post


New Nexus en Schierzicht sloten af, ook met video’s en een interview. New Nexus vertelde onder meer over de foodtruck die ze op de kop hebben getikt en nu gebruiken voor eigen evenementen, maar deze ook inzetten met een maatschappelijk doel. Schierzicht, gevestigd in de Haven van Lauwersoog, draagt bij aan het Dark Sky initiatief van het Nationaal Park Lauwersmeer. Dit houdt in dat het gebied zijn duisternis in de nachten behoudt. Schierzicht werkt mee aan het lichtplan van de haven.

 

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Stuk voor stuk hebben deze Koplopers nog veel meer stappen gezet om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen en ook te werken aan duurzamere producten en diensten. Het Koploperproject heeft de deelnemers geholpen om duurzaamheid structureler op te pakken. Vooral de nulmeting en de Duurzaamheidsagenda worden als erg nuttig ervaren. En niet in de laatste plaats het leren van elkaar.

 

Toen was het moment aangebroken voor de uitreiking van de Koploperprijs. Wethouder Mirjam Wijnja las het juryrapport voor. Daaruit bleek dat het een close-call was, maar iWink kwam als winnaar uit de bus. Jurriaan Wentink die namens iWink aan het project meedeed, nam de prijs in ontvangst. Die bestaat uit een cheque voor een biologisch gekweekt appelboompje van oud ras, dat symbool staat voor duurzaam ondernemen als continu groeiproces. Tot slot reikte ze aan alle Koplopers het felbegeerde Koplopercertificaat uit. Daarmee kunnen ze laten zien dat ze serieus bezig zijn met verduurzamen.Alle Koplopers met hun Koplopercertificaat, met in het midden Jurriaan Wentink van iWink met de Koploperprijs
Alle Koplopers met hun Koplopercertificaat, met in het midden Jurriaan Wentink van iWink met de Koploperprijs

 

Na afloop werd nog gezellig nagepraat, onder het genot van een hapje en drankje.

 

De deelnemers aan het Koploperproject Stad&Ommeland waren:

 

  • Insectenwereld DoeZoo, Leens

  • Restaurant Schierzicht, Lauweroog

  • Marenland Recreatie, Winsum

  • Adventurepark Waddenfun, Wehe den Hoorn

  • P&P Projects, Groningen

  • New Nexus, Haren

  • Frans Muller Benelux, Groningen

  • iWink, Groningen


Hieronder vind je een foto-impressie van het symposium. Filmpjes vind je binnenkort terug op ons Youtubekanaal. Maar neem gerust alvast een kijkje, want er staan nog veel meer interessante filmpjes op van andere Koplopergroepen.
Comments


bottom of page