top of page

Koplopers Stad & Ommeland uit de startblokken

Het Koploperproject Stad & Ommeland is uit de startblokken! Maandag 26 juni waren de tien kersverse Koplopers neergestreken in het in 2020 uitgeroepen “mooiste dorp van Nederland” namelijk Winsum (GR). Met tien deelnemende bedrijven waren we vroeg uit de veren voor een ontbijt bij Marenland Recreatie. Nadat de wethouders Eltjo Dijkhuis (Gemeente Het Hogeland) en Mirjam Wijnja (Gemeente Groningen) het project het startsein gaven ging de voorstelronde van start.


Wethouders Eltjo Dijkhuis en Mirjam Wijnja geven het startsein
Wethouders Eltjo Dijkhuis en Mirjam Wijnja geven het startsein

De groep werd door Sanne Marissen meegenomen naar het moment dat zij zelf meedeed aan het Koploperproject namens het accountantskantoor Harrier. Ze deelde haar ervaringen en presenteerde in een aantal sheets de ontwikkelingen die het bedrijf inmiddels heeft doorgevoerd nadat het in 2019 de Koploperprijs won. Ook vertelde ze over het nieuwe bedrijf Zero CO2, dat een spin-off is van het Koploperproject.


Invullen van de DuOn-Quickscan
Invullen van de DuOn-Quickscan

Vervolgens vulden de deelnemers de DuOn-quickscan in, een sterk verkorte versie van de volledige DuOn-Scan die onderdeel uitmaakt van de nulmeting die binnenkort bij de Koplopers wordt uitgevoerd. De quickscan bevat vijfentwintig vragen met betrekking tot Proces, Behoorlijk bestuur, People, Planet en Profit. Je geeft de vragen een score van 1 t/m 5 en vervolgens rolt er een niveau uit. Een aantal bedrijven kwam uit op het niveau beginner en middenmoter, de meeste waren gevorderde en een enkeling kwam uit op koploper. Een mooie gevarieerde groep, zodat we nog veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.Na een introductie van Jaap de Vries over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en duurzaam ondernemen, plus een uitleg over het Koploperproject, kregen we een rondleiding door Marenland en konden we nog even genieten van een vaartochtje in fluisterbootjes door het mooie Winsum. Zo is samenwerken aan duurzaam ondernemen niet alleen nodig en leerzaam, maar ook leuk!


De kersverse Koplopers op het water bij Marenland
De kersverse Koplopers op het water bij Marenland

We gaan de komende negen maanden met elkaar werken aan het zetten van de volgende duurzame stappen. Bijna 500 Koplopers in heel Nederland gingen deze groep voor met het doorlopen van het traject. Dat we juist de combinatie hebben kunnen vinden tussen de stad Groningen en gemeente Het Hogeland maakt deze editie uniek. Ondernemers vanuit verschillende branches en sectoren vormen samen een groep met dezelfde missie, de wereld een stukje mooier achterlaten!


De deelnemers zijn iWink Groningen, ESA Trucks, Marenland Recreatie, Frans Muller Benelux, New Nexus, P&P Projects, De Caenerij, Adventurenpark Waddenfun, Schierzicht en Stichting Alae DoeZoo.


Het project wordt van harte ondersteund door de gemeente Groningen, gemeente Het Hogeland, Groningen Werkt Slim en mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen.


De nieuwe Koplopers worden begeleid door Jaap de Vries (DZyzzion), Ada Kruiter (CirculairActief), Reina Boels (Rein Advies) en Sanne Marissen (Zero CO2).


Ben je enthousiast geraakt over het Koploperproject en zou dit ook voor jouw organisatie een mooie stap zijn? Er zijn nog een paar plekken vrij. Aanmelden is nog mogelijk tot 1 augustus!

Comentários


bottom of page