top of page

Uitgelicht💡: Sanne Marissen, Koploperteam

In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?


Dit keer spreken we met Sanne Marissen. Zij deed een paar jaar geleden zelf mee aan een Koploperproject in Groningen met Harrier Accountancy en won zelfs de Koploperprijs. Naar aanleiding daarvan zette ze het platform Zero CO2 op, een nieuw initiatief om bedrijven te helpen bij het concretiseren van hun verduurzamingsplannen. Binnenkort neemt zij bovendien de rol van Ada Kruiter over als coördinator en adviseur van het Koploperproject in Groningen. Een mooie aanleiding om haar voor te stellen. Veel leesplezier!


Wie is Sanne Marissen?


Ik ben eigenaar van het platform Zero CO2. Daarmee helpen we bedrijven om hun duurzame ambities waar te maken door middel van een realistisch financieel overzicht. Sinds kort heb ik de stad Groningen verruild voor het mooie Winsum. Op het moment ben ik druk bezig met de verbouwing van ons huis. Volleyballen doe ik nog steeds in het dorp waar ik ben opgegroeid, namelijk in Leens bij A.V.V. Merna Dames 1. Eropuit gaan samen met mijn vrouw, Lotte, vind ik het leukste wat er is: Citytrips maken, musea bezoeken, proeverijen bijwonen, voorstellingen bezoeken of uit eten gaan. In mijn werk kan ik mijn creativiteit kwijt en ben ik erg gemotiveerd de wereld een stukje mooier te maken.


Wat heb je met duurzaam ondernemen?


Duurzaamheid vind ik persoonlijk erg belangrijk. Toen ik vanuit accountantskantoor Harrier meedeed met het Koploperproject in Groningen raakte ik steeds enthousiaster, zeker nadat we ook nog de Koploperprijs wonnen. Dat was ook de aanleiding om me hiermee full-time mee bezig te gaan houden. Zo is ook Zero CO2 ontstaan.


Sanne (2e van links) met het Koplopercertificaat op het Koplopersymposium in Groningen in 2021
Sanne (2e van links) met het Koplopercertificaat op het Koplopersymposium in Groningen in 2021

Wat is je persoonlijke missie?


Ik wil zoveel mogelijk ondernemers ondersteunen met concrete handvatten met een realistisch financieel overzicht, zodat de duurzame stappen daadwerkelijk worden gezet naar een toekomstigbestendige wereld. Ik wil de chaos die de transitie met zich meebrengt, bij de lurven pakken en het omzetten naar iets positiefs en meegaan met de ontwikkelingen en innovaties. Dit lukt alleen door samen te werken en daar is platform Zero CO2 een mooi voorbeeld van.


Op de Promotiedagen in Groningen organiseert Sanne 'kasgesprekken' over duurzame thema's
Op de Promotiedagen in Groningen organiseert Sanne 'kasgesprekken' over duurzame thema's

Wat inspireert je aan het Koploperproject?


Wat ik het leuke vond aan het Koploperproject, is dat je enorm geïnspireerd wordt door gelijkgestemden, omdat je als groep het traject doorloopt. Daarnaast geven de Milieubarometer, het Duurzaamheidsprofiel, de DuOn-Agenda en de workshops veel handvatten om concreet aan de slag te gaan met verduurzaming. Daarnaast merk je dat de Koplopers ook Koplopers blijven omdat het in hun DNA is gekomen. Al met al heeft het me zo geïnspireerd, dat ik nu zelf verder ga als coördinator en adviseur in de Koploperprojecten. Zero CO2 sluit daar als partner dan weer prima op aan door de Koplopers verder te helpen met het concretiseren van hun verduurzamingsplannen. Bijvoorbeeld door het verzorgen van de (groen)financiering, het geven van een energielabel, het monitoren van energieverbruik en het terrein rondom het pand klimaat adaptief maken.


Op bezoek bij Koploper Eemshout in de Eemshaven
Op bezoek bij Koploper Eemshout in de Eemshaven

Wat doe je zelf aan duurzaamheid?


We zijn bezig met een verbouwing in huis, we maken nu keuzes zodat we in de toekomst energieneutraal zijn. Dit begint met isolerende maatregelen en vervolgens wordt ons energieverbruik vanuit de zon opgewekt. Ik eet nauwelijks vlees en let er bijvoorbeeld op dat ik producten gebruik/eet zonder palmolie. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk de fiets te pakken.Comments


bottom of page