top of page

Evaluatie Koploperproject Stad&Ommeland

Op 17 april kwamen de deelnemers van Koploperproject Stad&Ommeland bij elkaar op Lauwersoog bij Restaurette Schierzicht om het project samen te evalueren, in combinatie met een rondleiding door het restaurant en het hotel en een heerlijke lunch.

 


Restaurette Schierzicht in Lauwersoog


Om 10 uur werden de Koplopers hartelijk ontvangen door Christina Gerdes van restaurette Schierzicht, die ook aan het Koploperproject deelnam. Na een kop heerlijke koffie of thee werden door Jaap de Vries van DZyzzion en het Koploperproject de resultaten van de evaluatie gepresenteerd. Voorafgaand overhandigde hij aan Ada Kruiter een certificaat, omdat ze het Koploperteam Groningen gaat verlaten na zich hiervoor als coördinator en adviseur 12 jaar bevlogen te hebben ingezet! Zij gaat zich nu verder inzetten voor de Koploperbossen en verduurzaming van bedrijventerreinen.



Ada Kruiter ontvangt een certificaat als dank voor haar enthousiaste bijdrage aan het Koploperproject

Jaap lichtte in een interactieve sessie de uitkomsten van het evaluatieformulier toe, dat door alle Koplopers was ingevuld. Het project werd door de deelnemers gewaardeerd met een mooie gemiddelde score van 7,7. Alle deelnemers zouden deelname aan een Koploperproject zeker aanraden aan andere bedrijven en organisaties. Belangrijke argumenten zijn onder meer de praktische aanpak, het hebben van een stok achter de deur, het verkrijgen van inzicht, bewustwording, de uitgebreide nulmeting en de handige DuOn-Agenda. Maar bovenal is de uitwisseling tussen de deelnemers tijdens het project als heel inspirerend ervaren. Het was ook gewoon gezellig 😊.



Jaap de Vries bespreekt de resultaten van de evaluatie

 

Naast de ontwikkeling van een praktische duurzaamheidsagenda, zijn de Koplopers door het project ook gelijk in de actiemodus gezet: van hele concrete stappen als het uitwerken van duurzaamheidsbeleid, bezoekers motiveren duurzaam te reizen, meer afvalscheiding, en communicatie naar het team en de gasten. Afgezien van deze en nog veel meer concrete acties die zijn uitgevoerd is de rode draad van het project dat hierdoor duurzaamheid veel beter is verankerd in de organisatie en een continu verbeterproces is geworden, in plaats van allerlei losse acties.


Tot slot werd nog gesproken over hoe ook andere bedrijven uit Groningen zouden kunnen aansluiten en hoe deze groep elkaar nog verder kan blijven inspireren. De meesten gaven aan daarvoor lid te gaan worden bij ons alumni-netwerk Het KANNN.



Theo en Christina Gerdes vertellen over de ontwikkeling van Schierzicht


Vervolgens gaven Christina en Theo een rondleiding door het hotel en restaurant. Het Logement met negen kamers krijgt een uitbreiding van nog eens negen kamers. Een mooie toevoeging aan het Lauwersmeer gebied!


In de kamers van het hotel is gedacht aan ieder detail. Van de vloerbedekking tot aan de prachtige omgevingsfoto’s aan de wand. Christina heeft een toeristen boekje ontworpen in het Nederlands, Duits en Engels met daarin ook een hoofdstuk over duurzaamheid.



Christina Gerdes vertelt over de kamers van Schierzicht en de duurzame keuzes die er zijn gemaakt

Naast het bezoek aan de hotelkamers gingen we richting het restaurant waar ze op een zomerse dag 440 gasten kunnen voorzien van een stoel en tafel. De keuken heeft een volledige elektrische bakwand en is efficiënt ingericht. Daarnaast is de vis die ze verkopen afkomstig van de schippers uit de haven. Over lokaal inkopen gesproken!



De volledige elektrische bakwand van Schierzicht

We sloten de rondleiding en evaluatie af met een heerlijke lunch. Een verse kibbeling kon hierbij natuurlijk niet ontbreken!



Gezellig samen aan de lunch met kibbeling bij Schierzicht


De Koplopers in deze groep zijn:


  • Restaurette Schierzicht

  • Adventurepark Waddenfun

  • Insectenwereld DoeZoo

  • Frans Muller Benelux

  • Marenland Recreatie

  • iWink

  • New Nexus

  • P&P Projects


Dit Koploperproject werd uitgevoerd samen met Gemeente Groningen, Gemeente Het Hogeland, Groningen Werkt Slim en DZyzzion en mede mogelijk gemaakt door ondernemersvouchers van de provincie Groningen.


Ben je getriggerd door dit artikel en wil je met jouw bedrijf of organisatie ook meedoen met een Koploperproject? Neem dan gerust even contact op.

bottom of page