top of page

Uitgelicht💡: Reitze ten Cate van Groepsaccommodatie De Energiek

In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?


Dit keer spreekt Marjolein Groot Rouwen - Hofman van de Hanzehogeschool en lid van het projectteam van Het Koploper Alumni Netwerk Noord-Nederland (KANNN) met Reitze ten Cate, eigenaar van Groepsaccommodatie De Energie in Wehe-Den Hoorn. Hij deed in 2022 mee aan de tweede groep Koplopers in de gemeente Het Hogeland en won als kers op de taart de Koploperprijs.


Vertel eens over jou en jouw bedrijf


"Ik kom uit Den Haag en heb jarenlang ervaring in de horeca. Dat liep prima, totdat de eerste Corona-lockdown kwam en mijn agenda ineens leeg was. Daarna hebben we besloten om op zoek te gaan naar een plek in de natuur waar we een bedrijf konden starten of overnemen. Op onze zoektocht kwamen we een prachtige stadsboerderij uit 1831 tegen in het lintdorp Wehe-Den Hoorn. Dat ligt in het Noordwesten van Groningen, 15 minuten van Lauwersoog en 30 minuten van de stad Groningen. We waren gelijk verkocht en besloten hier gelijk onze nieuwe missie van te maken, een duurzame locatie voor het verblijf van groepen".


De Energiek in het groen
De Energiek in het groen

Waarom deed je mee aan het Koploperproject?


Reitze heeft deelgenomen aan het Koploperproject omdat hij al snel tot de conclusie kwam dat het energieverbruik van de groepsaccommodatie heel hoog lag. "Mijn eerste vraag was dan ook hoe kunnen we dit verbruik kunnen verlagen en - heel belangrijk - hoe kan dit worden gefinancierd? Er zijn heel veel subsidies, maar welke zijn geschikt voor ons? Daarnaast was ik ook wel benieuwd wat er verder op het gebied van duurzaamheid voor ons te behalen is".


Wat heeft het Koploperproject je opgeleverd?


"Door onze deelname aan het Koploperproject hebben we goed inzicht gekregen in waar we staan: wat we goed doen, maar ook waar we nog kunnen verbeteren. We hebben nu een concrete duurzaamheidsagenda en op onze website communiceren we nu actief over duurzaamheid via een aparte pagina. Dat is goed voor ons imago, maar zo proberen we ook bij onze gasten de bewustwording te stimuleren. Zo kan je lezen dat we gewerkt hebben aan de biodiversiteit door een gewijzigde aanpak in het onderhoud van de tuin. Er is een grotere bloementuin ontstaan, die zeer aantrekkelijk is voor diverse insecten. De aanleg van een 'Engelse' muur in de tuin draagt hier ook aan bij. Hierin is onder andere een egelnest verwerkt. Op de parkeerplaatsen hebben we een bloemenmengsel gezaaid, waardoor ook hier de biodiversiteit is versterkt. Verder hebben we de boerderij inmiddels veel beter geïsoleerd en kopen we veel producten duurzaam in, zoals energie bij Energie VanOns, WC-papier van The Good Roll, schoonmaakartikelen van Ecover en wasmiddel van Brauzz, waardoor we geen plastic flessen meer hoeven te gebruiken. Nog meer leuke stappen vind je op onze website".


Reitze in een voorbereidend gesprek voor het Koplopersymposium met dagvoorzitter Jetta Post
Reitze in een voorbereidend gesprek voor het Koplopersymposium met dagvoorzitter Jetta Post

Het Koploperproject blijkt ook nuttig te zijn bij het openen van het juiste netwerk. Reitze: "Dankzij het project ben ik op allerlei ideeën gekomen en heb ik contact gekregen met de juiste personen die ons nu begeleiden bij de verdere energiemaatregelen en de financiering daarvan. Samen met mede Koploper Univé Noord-Nederland kijken we naar mogelijkheden om het dak te isoleren en zonnepanelen te installeren. Het winnen van de Koploperprijs was voor mij een grote verrassing, maar wel een mooie opsteker, die ons de nodige positieve publiciteit heeft opgeleverd".



Wat betekent duurzaamheid voor jou?


"Duurzaamheid is een breed begrip, maar voor mij betekent het vooral dat we onze kinderen ook een mooie wereld achterlaten. Praktisch gezien bieden de duurzame ontwikkelingsdoelen - de SDG's - voor mij veel houvast. Dat geldt ook voor Werelderfgoed Waddenzee waar ik trots ambassadeur voor ben. Deze SDG’s zijn dan ook leidend geweest voor de verdere verduurzaming en het toekomstbestendig maken van De Energiek".


De Energiek is inmiddels voorzien van zonnepanelen en heatpipes voor het produceren van warm water
De Energiek is inmiddels voorzien van zonnepanelen en heatpipes voor het produceren van warm water

Het KANNN


Net als bij Reitze, gaat het projectteam van Het KANNN de komende tijd langs bij meer Koplopers, om zo te kijken hoe dit alumni-netwerk zo goed mogelijk kan aansluiten bij de behoeften van de Koplopers. Wil je meer weten over Het KANNN), kijk dan hier.

Comments


bottom of page