top of page

Kick-off tweede Koploperproject Het Hogeland

Acht enthousiaste bedrijven en organisaties in Het Hogeland, trapten online en onder het genot van een thuisbezorgd duurzaam ontbijtje, het ‘Koploperproject toekomstbestendig ondernemen’ af. Wat onmiddellijk opvalt is de bezieling van de deelnemers. Die spat van het scherm af! De Koplopers zijn: De Wilde Appel, Aannemersbedrijf Sietsema, Eemshout Prefab, Museum Het Hoogeland, Landjuweel BV, De Menkemaborg, Groepsaccommodatie De Energiek en Univé Noord Nederland. Deze organisaties doen mee omdat ze het verschil willen maken voor de toekomst!
Aaltje Bolhuis van Hoveniersbedrijf De Wilde Appel kwam tijdens de Promotiedagen in aanraking met het Koploperproject. ‘De integrale aanpak sprak ons gelijk aan en bovendien voel ik me verplicht aan de nieuwe generatie om alle duurzame kansen te benutten’. Dochter Rianne vult aan: ‘bijvoorbeeld de verduurzaming van ons materieel, daar is nog wat te doen’. Reitze ten Cate van Groepsaccommodatie de Energiek woont sinds een jaar op Het Hogeland en ziet een mooie kans om een duurzame keten van verbindingen te leggen. ‘Zo kunnen we ook een voorbeeld zijn voor de regio en wie weet voor heel Nederland!’.

Univé Noord-Nederland heeft in Het Hogeland winkels in Bedum, Winsum en Uithuizen. HR-Manager Piet Schudde: ‘We gaan de geleerde lessen van het Koploperproject zeker ook meenemen naar onze andere 12 locaties in Noord Nederland’. Koploper Landjuweel wast, sorteert en verpakt tafelaardappelen voor de retailmarkt, met de focus op Nederlands product. KAM manager Mariska Verkleij: 'We hebben het afgelopen jaar een groot deel van ons assortiment onder het eigen ‘PlanetProof’ keurmerk kunnen uitleveren. Onze telers die zich hiervoor hebben laten certificeren zorgen ervoor dat ze minder energie gebruiken; uitstoot van broeikasgassen verminderen; zo zuinig mogelijk omgaan met water en waar mogelijk water hergebruiken; meststoffen slim gebruiken en bodemerosie voorkomen’.


Directeur Stijn van Genuchten van Openluchtmuseum Het Hoogeland wil graag van het hoge energieverbruik af. ‘We hebben 20 historische panden, waaronder 8 rijksmonumenten. Daarnaast mogen we weleens kritisch kijken naar onze bedrijfsprocessen. Ook daar valt duurzame winst te behalen’. Harrie Hoek beaamt dit. Hij is voorzitter van de Stichting Menkemaborg. ‘Het zou mooi zijn als we onze pachter van restaurant ’Het Schathoes’ ook in deze verduurzamingsslag mee kunnen nemen.’ Pieter de Boer van Eemshout Prefab levert houtskelet woningen in heel Nederland. ‘Naast verduurzaming van inkoop van grondstoffen, is duurzaam transport voor mij een belangrijk thema’. De volgende keer sluit ook Bertil Sietsema van het gelijknamige aannemersbedrijf aan.

Na de kennismaking vulde iedereen individueel de DuOn-quickscan in en deelde de resultaten. De komende 9 maanden gaan de Koplopers ieder met een persoonlijke adviseur aan de slag met een uitgebreide nulmeting met de DuOn-Scan, de Milieubarometer, de DuOn-Agenda en een communicatieopdracht. Ze krijgen een uitgebreid Duurzaamheidsprofiel, inzicht in wat er goed gaat en wat er beter kan en een schat aan tools aangereikt.


De kick-off moest vanwege de coronamaatregelen helaas nog online plaatsvinden. Maar volgende maand is er een speciaal ingelaste coffee-to-go wandeling voor deze groep, een kans om te investeren in duurzame relaties. Tijdens het Koplopersymposium in oktober worden de resultaten gedeeld met een breder publiek. Het Koploperteam bestaat uit Reina Boels van ReinAdvies, Jaap de Vries van DZyzzion en Ada Kruiter van CirculairActief.

留言


bottom of page