top of page

Evaluatie Koploperproject Oosterhout

Op 28 maart kwamen de deelnemers aan het eerste Koploperproject duurzaam ondernemen in Oosterhout bij elkaar in Theater De Bussel om het project samen te evalueren, in combinatie met een rondleiding in het theater en een heerlijke lunch.Om 12 uur werden de Koplopers hartelijk ontvangen door directeur Charlotte Louwers van De Bussel, die ook aan het Koploperproject deelnam. Na een kop heerlijke duurzame koffie kregen we een boeiende rondleiding door het pand, waarin naast het prachtige theater ook de bibliotheek en kantoren zijn gevestigd. Het was boeiend om ook eens achter de schermen te kijken wat er allemaal bij komt kijken om alle voorstellingen perfect te laten verlopen. De Bussel wil ook op het gebied van duurzaamheid een voorbeeld zijn in de regio. En dat is aan alles te zien. Van de inkoop van koffie van Organico, sappen van Schulp, bedrijfskleding van Neutral en wc-papier van The Good Roll tot groene daken en een energiezuinig BaOpt-klimaatsysteem in combinatie met een warmtepomp. De catering wordt veelal verzorgd door Vermeulen Catering, die de Koploperprijs van deze groep in de wacht sleepte.Ook in de bibliotheek is veel aandacht voor duurzaamheid, vertelt Charlotte Louwers
Ook in de bibliotheek is veel aandacht voor duurzaamheid, vertelt Charlotte Louwers


De Bussel is ook pionier op het gebied van led-theaterverlichting. In veel theaters wordt dit toch nog met de nodige argwaan bekeken, omdat de verlichting wel perfect moet zijn. Maar De Bussel heeft recent de stap gezet en de hele kleine zaal voorzien van ledspots (frontlights). Het is een flinke investeringen en het vergt ook de nodige training van de technici, maar tot nu toe bevalt het prima. En het levert een forse energiebesparing op van zo'n 60%. Voor de grote zaal hebben de spots nog net niet voldoende vermogen, maar de verwachting is dat over een paar jaar ook deze zaal zal kunnen worden voorzien van led. Meer over duurzaamheid bij De Bussel vind je hier.Uitleg over de faciliteiten in de grote zaal van De Bussel
Uitleg over de faciliteiten in de grote zaal van De Bussel


Een deel van de 20 led spots in de kleine zaal
Een deel van de 20 led spots in de kleine zaal

Na de rondleiding gingen we aan tafel op het podium in de kleine zaal, waar Vermeulen Catering een heerlijke vegetarische lunch had verzorgd. Tijdens de lunch lichtte Jaap de Vries van DZyzzion en het Koploperproject in een interactieve sessie de uitkomsten van het evaluatieformulier toe, dat door alle Koplopers was ingevuld. Het project werd door de deelnemers gewaardeerd met een mooie gemiddelde score van 7,7. Alle deelnemers zouden deelname aan een Koploperproject zeker aanraden aan andere bedrijven en organisaties. Belangrijke argumenten zijn het inzicht en de bewustwording die het oplevert, de uitwisseling met de andere deelnemers, de uitgebreide nulmeting, de deskundige begeleiding en inhoudelijke feedback en de aangeboden kennis en tools, waardoor je zelf niet het wiel hoeft uit te vinden. Ook werd het project als een positieve stok achter de deur ervaren, om echt werk te maken van verduurzaming. Door de waan van de dag blijft het er anders vaak bij, maar in zo'n project stimuleer je elkaar juist.De Koplopers in gesprek over de evaluatie van het Koploperproject
De Koplopers in gesprek over de evaluatie van het Koploperproject

Naast de ontwikkeling van een praktische duurzaamheidsagenda, zijn de Koplopers door het project ook gelijk in de actiemodus gezet: van hele concrete stappen als de inkoop van groene stroom, energiebesparingsmaatregelen, meer afvalscheiding, diervriendelijker menukeuzes en sponsoring van maatschappelijke initiatieven tot de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsconcepten. Zo ontwikkelde financieel dienstverlener Geert een concept voor duurzaam schadeherstel en een verzekering voor elektrisch werkmateriaal. Vermeulen Catering zette een nieuw cateringconcept 'Vermeulen Bewuste Keuze' in de markt. Brabant Groep legt de focus op het conserveren van staal om zo lang mogelijk mee te gaan en heeft daarom zelfs de naam van het bedrijf aangepast naar Steel Protection Group.


Ook los van het Koploperproject hebben deze bedrijven al hele mooie stappen gezet. Denk aan de ontwikkeling door Martens Groep van 100% circulair plaatmateriaal voor de bouw (Kerloc), de aanschaf van 3 zware elektrische Volvo Trucks door Martens en van Oord en hergebruik van gedeclasseerd staal door Secapp. Broeders Gezondheidswinkel voorzag het hele pand van ledverlichting en het maximaal mogelijke aantal zonnepanelen.


Afgezien van deze en nog veel meer concrete acties die zijn uitgevoerd is een rode draad van het Koploperproject toch wel dat hierdoor duurzaamheid veel beter is verankerd in de organisatie en een continu verbeterproces is geworden, in plaats van allerlei losse acties.


Tot slot gaven de Koploper ook nog wat tips waarmee we het project nog wat verder kunnen verbeteren en keken ze vooruit naar hoe ze individueel maar ook in gezamenlijkheid verder kunnen gaan met verduurzaming. Al met al een hele nuttige lunchbijeenkomst.


De Koplopers in deze groep zijn:


  • Broeders Gezondheidswinkel

  • Geerts financiële dienstverleners

  • Martens en van Oord

  • Martens Groep

  • Secapp

  • Steel Protection Group

  • Theater De Bussel

  • Vermeulen Catering


Dit Koploperproject werd uitgevoerd samen met de Stichting Oosterhout SDG Lokaal, de gemeente Oosterhout, Van Oers Accountants en DZyzzion.


Ben je getriggerd door dit artikel en wil je met jouw bedrijf of organisatie ook meedoen met een Koploperproject? Neem dan gerust even contact op.

Comments


bottom of page