top of page

Koplopers Het Hogeland bijten spits af tijdens Kickstart ontbijt

UIthuizen - 27 juni 2019

Om 7 uur is het al een drukte van belang bij Koploper Technisch Expert Jansen in Uithuizen. De materialen worden ingepakt en even later zijn een tiental busjes onderweg naar locaties overal in Groningen. ’Op de klus’ aangekomen, installeren de installateurs o.a. duurzame koude- en warmtesystemen, zonnepanelen en zonneboilers. In de fraaie winkel staan ondertussen de adviseurs klaar om de klant informeren, van led-tv, koelkast tot zonneboiler. Tussen de bedrijven door geeft Henk Jansen snel een interview. Na het vertrek van de RTV Noord reporter druppelen de Koplopers binnen.

foto: Huisman media

De ontbijttafel in de ruime kantine is compleet gevuld met zuivel, sap en fruit van Supermarkt Coöp Verstraete uit Uithuizen. Koplopers Femke en Wouter van Bakkerij Hoekstra in Bedum brengen verse ambachtelijke broodjes mee en de stemming aan tafel zit er gelijk goed in. Tijdens het startontbijt leren de Koplopers elkaar op een leuke manier kennen en buigen ze zich over de QuickScan. Dit invulschema laat zien waar je als duurzaam bedrijf staat; Ben je een beginner of kampioen? Dit maakt onderling veel gespreksstof los en geeft inzicht in de MVO-thema’s waar de bedrijven zich tijdens het Koploperproject op gaan richten. En dat is voor iedere deelnemer weer anders.

Tijdens een introductie door het Koploperteam passeren 13 duurzame toekomsttrends de revue. Ze variëren van innovatief ontwerp en technologie tot ‘social impact’ en nieuwe organisatiemodellen. Voor de deelnemers zijn bijvoorbeeld duurzame bouwmaterialen en ‘van het gas af’ actueel. Maar ook de spannende rol die de ‘waterstof hub’ van Groningen in de toekomst gaat innemen maakt de tongen los. Henk Slik van PMF Mechanical, een bedrijf dat mallen maakt voor de offshore-industrie, heeft er vertrouwen in ‘ik ben vrij optimistisch over de verschillende kansen en toepassingen van Waterstof voor de energietransitie’.

De Koplopers willen inzetten op verbetering van kennis en bedrijfsprocessen, duurzaam vervoer, gebouwen en duurzame inzet van de medewerkers. Anita Medendorp is directeur van UVO-vervoersbedrijf in Uithuizermeeden, ‘wij rijden al met auto’s op groen gas en waterstof en we doen veel aan MVO, maar ik wil ook veel leren van andere Koplopers’. Bert en Kevin Hollander van Modelmakerij Noord Nederland werken met duurzame grondstoffen en de gebouwen zijn energieneutraal. Jolanda Bus van Kinderopvang Paddington heeft dankzij het Koploperproject, de eerste duurzame actie al in gang gezet. ‘Wij zijn straks de trotse en 1e eigenaar in Noord-Nederland van een Game Energy Floor met zonnepanelen op het buitenplein’. Femke en Wouter van de Bakkerij verwachten op diverse punten winst te behalen met een focus op het energiegebruik van de ovens. Jan Koster van het Terra College in Winsum ziet prachtige kansen om toekomstbestendig onderwijs en de duurzame bedrijfspraktijk goed op elkaar af te stemmen. ‘De volgende keer zijn wij graag gastheer en kunnen de Koplopers bij ons op school kijken hoe wij duurzaam doen’. Ook hoveniersbedrijf Coen Overdevest heeft een mooie uitdaging. Het bedrijf verzamelt grote hoeveelheden snoeihout en wil dat hergebruiken als brandstof. Met fossielvrij ondernemen en door de lokale gemeenschap te betrekken, ontwikkelt Loonbedrijf Wieringa al twee zonnedaken op zijn schuren. ‘De extra kennis, praktische tools en inzichten die worden aangereikt door het Koploperteam en de andere Koplopers kunnen we goed gebruiken. We zijn toe aan de volgende verbeterslag’.

Het laatste onderdeel is een rondleiding door het duurzaamheidscentrum, Henk Jansen vertelt zijn plannen voor de toekomst. We zien de nieuwste ontwikkeling in warmtebronnen van de toekomst. In deze door ons zelf ontwikkelde Waterstof Cv-ketel wordt schoon waterstof in een gesloten systeem omgezet in warmte zonder uitstoot. Deze nieuwe toepassing nemen de Koplopers als inspiratie mee naar huis. Na een grondige doorlichting en doormeting op bedrijfslocatie door het Koploperteam, komen de Koplopers in oktober weer bij elkaar om de resultaten te delen.

De volgende Koplopers nemen deel aan het Koploperproject Hogeland: Technisch Expert Jansen, Uithuizen, Kinderopvang Paddington, Loonbedrijf Wieringa, Bakkerij Hoekstra en VB Trailerbouw in Bedum, Modelmakerij Noord Nederland en PMF Mechanical in Uithuizen, UVO Vervoer, Uithuizermeeden, Hoveniersbedrijf Coen Overdevest, Leens, Terra Voortgezet Onderwijs en Kinderopvang het Hogeland in Winsum.

foto's: Huisman media

bottom of page