top of page

Steeds meer Asser bedrijven gaan voor duurzaam ondernemen


Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Dat merken ook de 9 bedrijven die vandaag van start gingen met het derde Koploperproject toekomstbestendig ondernemen in Assen. Allemaal hebben ze al goede stappen gezet, maar via deelname aan dit project willen ze het structureler oppakken. 20 bedrijven uit Assen en omgeving gingen hen al voor.

Derde groep Koplopers in Assen, met wethouder Karin Dekker (links)

In een inspirerende bijeenkomst in het gemeentehuis werden de deelnemers geïnformeerd over de inhoud en werkwijze van het project. Wethouder Karin Dekker opende en vertelde over haar positieve ervaringen met het Koploperproject tijdens haar wethouderschap in het Westerkwartier in Groningen. Ze gaat ook deze groep bedrijven weer met belangstelling volgen.

Duurzame voorwerpen

Aan de kersverse Koplopers was van tevoren gevraagd om een voorwerp mee te nemen dat voor hen symbool staat voor duurzaamheid en zich zo aan de groep voor te stellen. Dat leverde een leuke mengelmoes op. Janwim Slotboom van Meubelindustrie Slotboom / Interstar zette een kleine mini-kliko op tafel en hoopte dat deze na dit project minder vol zou zijn. Hilde Prummel van WLN had een Dopper (drinkfles van gerecycled plastic) met schoon drinkwater meegenomen. Als waterlaboratorium zorgt WLN ervoor dat we altijd schoon en veilig drinkwater hebben. Henk-Jan Oosterbeek van Smits Assen had een plastic zakje bij zich. Afnemers willen om elk product een plastic zakje. Begrijpelijk, maar dit levert wel een enorme afvalberg op. Hij vraagt zich af hoe dit anders zou kunnen. Job de Bondt van De Bondt BV had lang getwijfeld over zijn voorwerp, maar kwam met een Euromunt. Alhoewel geld niet zijn belangrijkste drijfveer is om te ondernemen, is volgens hem de financiële gezondheid van je bedrijf wel de basis. Zo kwamen diverse invalshoeken van duurzaamheid voorbij.

Toekomstbestendigheid

Initiatiefnemer en uitvoerder van de Koploperprojecten Jaap de Vries van DZyzzion, ging vervolgens in op de grote uitdagingen waar we momenteel voor staan als het gaat om onderwerpen als de energietransitie, circulaire economie, behoud van biodiversiteit en inclusiviteit. “Er komt veel op bedrijven af in de komende jaren en aanpassingsvermogen is essentieel om op termijn nog succesvol te kunnen ondernemen. Het Koploperproject helpt bedrijven om hier grip op te krijgen en duurzaamheid op een praktische maar structurele manier op te pakken”, aldus de Vries. De deelnemers gaan in de komende tijd samen aan de slag en ronden het project in december af.

Aanpak

Onder leiding van DZyzzion wordt van elk bedrijf een integraal duurzaamheidsprofiel gemaakt en worden de milieuprestaties gemeten. Met die input maken de deelnemers een praktisch actieplan en gaan ze aan de slag met de MVO-communicatie. Er is veel ruimte voor uitwisseling tussen de deelnemers, die met dit project Koploper worden in duurzaam ondernemerschap.

Deelnemers

De deelnemers in deze derde groep Koplopers zijn: Bibionet Drenthe, De Bondt BV, Drents Archief, Stichting Het Drentse Landschap, Meubelindustrie Slotboom / Interstar, Kalsbeek BV, Smits Assen, Veldmans THO en WLN. Er is nog ruimte voor een drietal extra bedrijven om in te stappen in deze groep. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden via: www.dzyzzion.nl/koploperproject.

Initiatief

Het Koploperproject in Assen is een initiatief van stichting AssenvoorAssen, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Rabobank Assen en Noord-Drenthe en DZyzzion, partners in de MVO-Alliantie Noord-Nederland. Zij treden hiermee in de voetsporen van de provincies Friesland en Groningen waar het project al eerder met succes is uitgerold. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en de gemeente Assen.

56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page