top of page

Je kantoorpand energiepositief maken? Het kan! - Tweede kennissessie van Het KANNN

Kan je een kantoorpand van 25 jaar oud gasloos maken en zelfs energie positief? Koploper Ultraware in Assen heeft dat gedaan met hun eigen pand. Daarvoor hebben ze het hoogst haalbare energielabel A+++++ gekregen. Serge de Mul van Ultraware deelde afgelopen dinsdag 21 februari zijn kennis en ervaring in een kleine kennissessie van Het Koploper Alumni Netwerk Noord Nederland (KANNN) met 14 andere alumni Koplopers.


Het pand van Ultraware in Assen ligt vol met zonnepanelen, zelfs op de gevels
Het pand van Ultraware in Assen ligt vol met zonnepanelen, zelfs op de gevels

De energierekening van Ultraware was afgelopen jaar 1100,- euro. Niet per maand, maar voor het hele jaar. Allereerst nam Serge maatregelen om het energieverbruik drastisch te verlagen. Het pand werd volledig luchtdicht gemaakt. De afvoer van de mechanische ventilatie werd voor de warmtepompen geplaatst, zodat de aangevoerde lucht minder verwarmd hoeft te worden. Radiatoren werden vervangen door luchtwarmte. Met sensoren en kunstmatige intelligentie leert het klimaatbeheersingssysteem wat voor iedere medewerker een aangename temperatuur is. Medewerkers kunnen die feedback via een app geven. Nergens in het kantoorgebouw hangt meer een thermostaat. De feedback leidt niet direct tot aanpassingen, maar zorgt ervoor dat het systeem al lerende zelf tot een optimaal binnenklimaat leidt. Het systeem anticipeert zelfs op de weersverwachting. Sensoren zorgen ervoor dat alle apparaten in een ruimte uit gaan. Wist je overigens dat een kantoorpand 70% van de tijd leeg staat? Bij Ultraware staat dan ook bijna alles echt uit, alleen de alarminstallatie en de koelkast doen nog hun werk. Door al deze aanpassingen daalde het energieverbruik met 75%. Met 280 zonnepanelen wekt hij meer stroom op, dan dat hij verbruikt.


Serge de Mul in gesprek met de Koplopers op het dak van Ultraware
Serge de Mul in gesprek met de Koplopers op het dak van Ultraware

De aanwezige Koplopers werden blij van dit verhaal! Zie je wel, het kan gewoon. Met wat boerenverstand, zoals Serge zelf zei, een flinke dosis gedrevenheid (onze kinderen moeten ook op een leefbare planeet kunnen leven) en een agile aanpak (stapje voor stapje, van fouten leer je) is het pand van Ultraware nu energiepositief. En zijn ambitie is om ook andere kantoorgebouwen energiepositief te maken met het Smart Indoor Climate systeem. Daarvoor heeft hij een start-up opgezet: Comforest. Wil je ook zo’n lage energierekening? Je kan Serge via de website benaderen voor meer informatie. Doen!Met dank aan Margreet Boersma voor het schrijven van dit artikel. Margreet is lid van het projectteam van Het KANNN en lector Duurzaam Financieren en Ondernemen bij het Instituut voor Business, Marketing & Finance van de Hanzehogeschool Groningen.


Meer over Het KANNN lees je hier.


Wil je meer van dit soort nieuws? Check dan onze nieuwspagina en meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Tip: Op woensdag 19 april vindt een inspiratiebijeenkomst plaats over duurzame technieken in de installatiewereld in samenwerking met de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en ROC Friese Poort Centrum Duurzaam.


Comments


bottom of page