top of page

UMCG Ambulancezorg wint Koploperprijs duurzaam ondernemen


“Torenhoge ambities en een nuchtere, realistische aanpak”. Daarmee schetste de jury van de Koploperprijs het MVO-beleid van prijswinnaar UMCG Ambulancezorg. Deze prijs werd uitgereikt op de drukbezochte MVO-Conferentie op 14 juni in De Nieuwe Kolk in Assen door wethouder Gea Smith.

De conferentie vormde de afsluiting van het eerste Koploperproject duurzaam ondernemen in Assen. Aan dit project deden het afgelopen jaar 12 vooruitstrevende bedrijven mee uit Assen en omgeving. Ze kregen individuele begeleiding om toekomstbestendig ondernemen op een structurelere manier op te pakken. Tegelijkertijd leerden de deelnemers veel van elkaar. Zo deden ze veel kennis en inspiratie op en bespaarden tevens tijd en geld, omdat het project gesubsidieerd wordt door de gemeente Assen en de provincie Drenthe.

De nieuwe supersnelle elektrische ambulance van UMCG Ambulancedienst
De nieuwe supersnelle elektrische ambulance van UMCG Ambulancedienst

Op de conferentie presenteerden de Koplopers hun ervaringen met het project en hun duurzame ambities. Zo wil prijswinnaar UMCG Ambulancezorg al in 2025 hun complete wagenpark en alle panden CO2-neutraal maken. Daartoe worden alle ambulanceposten voorzien van zonnepanelen en ambulances zo snel mogelijk vervangen door elektrische modellen. "Het mooie is", zo vertelde Herman van Ommen, "de elektrische auto's blijken over de gebruiksduur ook nog goedkoper dan brandstofmodellen". De eerste supersnelle elektrische ambulance (een Tesla Model X) is zeer binnenkort al operationeel. Ook de andere Koplopers hebben al grote stappen gemaakt ten aanzien van klimaatneutraal, circulair en inclusief ondernemen en presenteerden hiervan mooie voorbeelden in de paneldiscussie met dagvoorzitter Arjan Schonewille.

Auke Hoekstra van de TU Eindhoven wist het publiek erg te boeien met zijn lezing over elektrisch rijden
Auke Hoekstra van de TU Eindhoven wist het publiek erg te boeien met zijn lezing over elektrisch rijden

Hoofdspreker en onderzoeker Auke Hoekstra van de Technische Universiteit Eindhoven hield een bevlogen verhaal over elektrisch rijden. Zijn boodschap: over een paar jaar rijdt iedereen elektrisch, van personenauto tot zware vrachtwagen. Dat sloot prima aan bij de ambities van de Koplopers. Op het podium stond het onderstel van een Tesla Model S dat ter beschikking was gesteld door Tesla Groningen. Daarmee kon Auke perfect illustreren dat elektrische auto's veel slimmer zijn dan brandstofauto's. Tijdens de borrel achteraf werd er nog lang over doorgepraat. Veel van de aanwezige ondernemers waren ervan overtuigd, dat elektrisch rijden de toekomst is en dat het niet verstandig is nog weer een brandstofauto aan te schaffen.

Herman van Ommen van UMCG Ambulancezorg neemt de Koploperprijs in ontvangst
Herman van Ommen van UMCG Ambulancezorg neemt de Koploperprijs in ontvangst


23 bedrijven ontvingen uit handen van wethouder Smith een Koplopercertificaat en een MVO-certificaat van de MVO-Alliantie Noord-Nederland. De Koploperprijs voor UMCG Ambulancezorg werd door de wethouder uitgereikt aan Herman van Ommen, mobility changemanager bij het bedrijf. De prijs bestaat uit een appelboom van een oud Drents ras (klik op de foto in de fotogalerij hieronder om te lezen waarom).Koplopers en enkele andere ondernemers ontvingen het MVO-certificaat. Foto: Esther Hardon Fotografie
Koplopers en enkele andere ondernemers ontvingen het MVO-certificaat. Foto: Esther Hardon Fotografie

Het Koploperproject is een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion en wordt in Assen uitgevoerd samen met partners MVO-Alliantie Noord-Nederland, Assen voor Assen, Natuur- en milieufederatie Drenthe en Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Assen en de provincie Drenthe.

Een volgende ronde van het project gaat binnenkort van start. Er is nog ruimte voor een paar extra bedrijven uit Assen en omgeving. Er is veel subsidie beschikbaar, dus pak uw kans! Meer informatie en aanmelden: check de website van de MVO-Alliantie: www.mvoalliantie.nl of stuur een mailtje aan info@dzyzzion.nl.

Klik hier voor het officiële persbericht.

De deelnemers aan deze eerste groep Koplopers in Assen waren:

 • Alescon

 • Animo

 • Complies

 • HTO Aannemingsbedrijf

 • Interzorg Noord-Nederland

 • Klok Onderhoud- en Afbouwgroep B.V.

 • Kumoweld

 • Rabobank Assen en Noord-Drenthe

 • Rozenveld Hoveniers

 • UMCG Ambulancezorg

 • UNP Accountants Adviseurs

184 weergaven0 opmerkingen
bottom of page