top of page

Zonovergoten start 13 bedrijven Koploperproject duurzame voedselketens Groningen

Smeerling, 15 mei 2018

Start koploperproject 'van bodem tot bord'

Biologisch startontbijt

Aan de ontbijttafel van Gasterij Natuurlijk Smeerling ontdekken de deelnemers een keur aan heerlijke biologische streekproducten zoals een hippe 'porridge' van havermout van de Graanrepubliek, zuivel van Bioboerderij Landleven en diverse soorten biologisch brood met lokale 'toppings' zoals fruit en noten. In 1 op 1 interviews leren de MKB-ers elkaar op een interessante manier kennen. Uniek in dit Koploperproject is dat elke deelnemer een schakel in de regionale voedselketen vertegenwoordigt. De nieuwe verbindingen die door het project tussen deze partners ontstaan kunnen zo direct omgezet worden in lokale winst. Koploper Hanos groothandel ontdekt gelijk al een mooie aanvulling op het assortiment streekproducten in de 'Westerwoldse Honingkoek' van Bakker John Meinds. Dit levert duurzame winst op voor de lokale ondernemers, het milieu en de regio.

Unieke samenwerking

Tijdens deze officiële start van het Koploperproject ondertekenden de Koplopers de samenwerkingsovereenkomsten en kregen een voorproefje van het programma waarin ze gedurende een jaar lang intensief met elkaar gaan samenwerken.

Het doel van dit project is tenminste vijf biologische streekproducten van 'bodem tot brand' ontwikkelen en de regionale duurzame voedselketen in de toekomst bestendigen door middel van een op te richten voedselcoöperatie. De 15 bedrijven worden doorgelicht op duurzaamheid en MVO, ondergaan een ketenanalyse en vertalen de resultaten in een actieplan en communicatie-opdracht voor hun bedrijf. Tijdens het proces komen ze een aantal keren bij elkaar om zich te verdiepen in thema's als bodemvruchtbaarheid, keten-innovatie, gezondheid en marketing. Door in elkaars keuken te kijken en van elkaar te leren krijgt de samenwerking extra maatschappelijke impact. Het resultaat is een regionale keten van toekomstbestendige ondernemers die alle schakels in de keten omvat: van producent tot restaurant, van distributeur tot zorgcentrum en van onderwijsinstelling tot en met sociale werkvoorziening.

Respect

Tijdens de voorstelronde viel de bewondering voor elkaar meteen op. Bart Kuiper van restaurant het Backhuys in Winschoten wil de eetcultuur zoals die in Frankrijk bestaat met ‘slowfood’ weer in Groningen terug brengen. Eten is zoveel meer dan praktisch nut. Bewust gebruik en aandacht voor eigen kruiden, groenten, vlees en granen uit de streek voorkomt ook gezondheidsproblemen. Harry Luring van de Bioboerderij Landleven is onder de indruk geraakt van de maatschappelijke impact die Eerko met de Werkvoorziening Wedeka bereikt en denkt na hoe op zijn boerderij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen worden ingezet. Niels Grootenboer van Distilleerderij Hooghoudt noemt de familie Luring een energieke familie die goed zorgt voor de bodem, buik en bijtjes. Met duurzaam grondherstel verhoogt dit bedrijf niet alleen de voedingswaarde met biologische producten maar ook de insectenstand. De distilleerderij heeft als doel om weer zoveel mogelijk granen, haver en kruiden uit de eigen streek te halen. Ze willen weer “terug naar de korrel”. Graan uit de Graanrepubliek en kruiden uit de speciale kruidentuin bij de Groningse Borg Ewsum die speciaal voor de distilleerderij is ingericht. Molenaar Mulder Pot verwerkt sinds 2006 alleen nog inlands graan in haar producten die ook internationaal op de markt worden gezet. Bij de Rabobank heeft bijdrage en deelname aan dit project alles te maken met haar ambitie én de oorsprong van de bank. Via 'banking for food' zet zij in op de bewustwording van gezonde voeding en de promotie van regionale voeding aan haar eigen medewerkers en inwoners van de regio. Margreet Wegman van de Rabobank is blij verrast over de ambitie van Zorgcentrum de Blanckenborg, die in de eigen keuken meer regionale producten en grondstoffen wil inzetten. Natuurwinkel Winschoten en Emmen communiceert daar ook al bewust over. Het persoonlijke verhaal achter het product is de belangrijkste boodschap aan de klant.

Verdieping

Na afloop gaf Koploper Peter Brul, bodemdeskundige en initiatiefnemer van de coöperatie Graanrepubliek 2.0 en de aankoop van de voormalige locomotievenloods in Bad Nieuweschans, een boeiende lezing over toekomstbestendigheid van oude Groningse rassen en biologische bodemgewassen zoals peulvruchten, hennepblad(olie), naakte haver en mosterdzaad. In de coöperatie Graanrepubliek 2.0 gaan deze nieuwe Groninger gewassen onder andere verwerkt worden tot producten zoals mout, muesli's, bier, gedistilleerd, Groningse mosterd, biologisch brood en pasta. Voor de afzet, productie en verwerking van deze producten is een goede business-case te verwachten aldus Peter. Deze producten gaan ook gebruikt worden in de LocLoods 1877, het horecagedeelte van de Graanrepubliek 2.0. Tijdens de lezing schoven ook andere geïnteresseerden aan, zij grepen deze kans om de Koplopers persoonlijk ontmoeten.

Oost Groningen vruchtbaar hart van Noordelijk Koploper Netwerk

In het hart van het Ruiten A natuurgebied, op deze unieke historische locatie van Natuurmonumenten, is Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde 4 jaar geleden met 14 Koplopers het eerste Koplopergroep duurzaam ondernemen in Groningen gestart. De eigenaresse, Margriet Nieuwenhuis is Koploper van het eerste uur en heeft er veel baat bij gehad. Het project bracht haar meer kennis en inzicht over MVO in haar bedrijf, nieuwe arrangementen met mede-Koplopers en een grotere naamsbekendheid. Inmiddels zijn er naast de projecten in Oost Groningen ook in Midden Groningen en het Westerkwartier meerdere Koploperprojecten uitgevoerd. Het al langer bestaande netwerk van zo'n 250 Koplopers in Friesland en de 60 Koplopers in Groningen, is inmiddels uitgebreid met 12 Drentse deelnemers. De waarde van dit Koplopernetwerk wordt in de toekomst steeds betekenisvoller. Deze ondernemers spreken dezelfde taal, delen hun intrinsieke motivatie voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en zetten zich hiermee sterk als aantrekkelijk en duurzaam bedrijf op de kaart.

De deelnemende KOPLOPERS in dit project zijn:

Meer informatie vindt u op: www.koploperproject-groningen.nl

Hierna volgen nog enkele foto's van de startbijeenkomst:

bottom of page