top of page

Technea wint Koploperprijs


Op 10 juni is alweer het 14e Friese Koplopersymposium gehouden, sinds de start van de Koploperprojecten, begin 2010. Een record aantal van 50 bedrijven rondde hiermee een wederom een Koploperproject af, dat ongeveer een jaar duurde. Lees hier meer over de aanloop naar het symposium en de deelnemers.

Onder de dynamische leiding van Frans Schepens, werd het in de mooie Koepelkerk een dag vol inspirerende activiteiten. Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd met prachtig orgelspel van organist Jelle de Jong. In de ochtendsessie vertelde de kersverse gedeputeerde Michiel Schrier over hoe het Koploperproject bijdraagt aan versterking van de Friese economie. Marketingdeskundige Ben Vloon vertelde aan de hand van veel mooie voorbeelden hoe je juist wel en juist niet moet communiceren over duurzaam ondernemen. Daarnaast konden de deelnemers kiezen uit verschillende workshops, die allemaal te maken hadden met (MVO) communicatie.

Na een heerlijke biologische lunch, deelde de andere nieuwe gedeputeerde Sander de Rouwe zijn visie over de waarde van het Koploperproject met de gasten van het middagprogramma. Vervolgens was er een bijzonder inspirerende presentatie van marketingmanager Roel Welsing van de Triodos Bank, over 10 inzichten in succesvol verantwoord ondernemen, waarin hij de zaal ook actief meenam.

Toen was het de beurt aan wethouder Isabelle Diks van de gemeente Leeuwarden om de Koploperprijs uit te delen. De jury, bestaande uit Hans Kröder (internationaal ISO 26000 expert, Learn to Improve), Mark Spetter (Globalance) en Jaap de Vries (DZyzzion), had uit alle inzendingen van de Koplopers uiteindelijk 3 genomineerden geselecteerd. Dat waren:

  • ROC Friese Poort, Drachten

  • P. de Vries Installatietechnieken, Leeuwarden

  • Technea, Leeuwarden

Isabelle Diks las kort voor uit het juryrapport waarom deze drie bedrijven zijn genomineerd. Alle drie zijn ze al actief met duurzaamheid bezig. Daarnaast zijn ze ook zeer voortvarend met de inzichten uit het Koploperproject aan de slag gegaan. De verschillen waren klein, maar Technea werd de winnaar.

Volgens het juryrapport “heeft dit bedrijf een hele heldere visie, namelijk bedrijven en particulieren helpen onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen: “Freedom Energy” heet dit concept. Daarvoor levert het bedrijf allerlei energiebesparende producten zoals energiemeters en zonnepanelen. Daarnaast adviseren ze ook en werken ze met diverse andere duurzame bedrijven samen in projecten. Hun eigen milieu-impact is al heel klein, maar ze doen er alles aan om deze nog verder te reduceren. Maar ze hebben niet alleen oog voor het milieu. Zo wordt gezorgd voor biologische en Fair Trade voedselproducten op de zaak en passen ze bij inkoop een eigen meetlat toe over zaken als kinderarbeid, om maar iets te noemen. Daarbij is MVO goed geborgd in beleid en uitvoering. Ondanks dat ze al heel veel doen, blijft directeur Luuk Dijkhuis bescheiden en altijd nieuwsgierig om het nog beter te kunnen doen“.

Na een tweede presentatie van Ben Vloon voor de middaggasten, was er opnieuw een ronde workshops, afgesloten met een kleurrijke borrel.

Al met al waren er zo’n 250 deelnemers. Een prachtige opkomst, die laat zien dat duurzaam ondernemen meer dan ooit leeft!

Lees hier het persbericht op de website van de Koplopers.

Roel Welsing van de Triodos Bank

De genomineerden voor de Koploperprijs met wethouder Isabelle Diks

Winnaar Luuk Dijkhuis van Technea op de fiets terug naar huis

19 weergaven
bottom of page