top of page

Tweede Koplopersymposium Ooststellingwerf


Op woensdagavond 29 oktober organiseerde de gemeente Ooststellingwerf in Hotel De Zon in Oosterwolde het eindsymposium van de tweede groep Koploperbedrijven in deze gemeente. De deelnemers* aan dit project zijn het afgelopen jaar door DZyzzion begeleid om duurzamer te gaan ondernemen.

Het was een erg leuke avond met veel variatie. In het eerste deel van het programma vroeg gespreksleider Gerrit Hofstra aan de deelnemers om hun ervaringen in het Koploperproject te delen met het publiek. Er was duidelijk veel enthousiasme. Bewustwording was een sleutelwoord. De deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben over wat duurzaamheid en MVO voor hun bedrijf kan betekenen. Ook hebben ze al veel stappen gezet in de goede richting. Vervolgens kreeg het publiek een flitsend filmpje te zien over de Koplopers en wat zij op het gebied van duurzaamheid zoal doen. Daarna mochten ze meedoen aan een ren-je-rot-spel (weet u nog?) en moesten keuzes maken over een aantal stellingen rondom duurzaamheid. Zo ontstond een levendige discussie.

Na de pauze was het tijd voor de uitreiking van de Koploperprijs. Er was een juryprijs en een publieksprijs. De juryprijs was gebaseerd op de huiswerkopdracht die de Koplopers hadden meegekregen tijdens het project. Voor de publieksprijs kon het publiek stemmen op basis van wat ze de avond hadden gezien en gehoord over de deelnemers. Wethouder Veenhouwer reikte de prijzen uit. Het was een close-finish volgens hem, maar er kan maar één winnaar zijn. En dat werd De Samenwerking BV uit Elsloo (Fr). De publieksprijs ging naar Melkveehouderij De Wit uit Oldeberkoop. Jaap de Vries van DZyzzion reikte aan alle deelnemers een deelnemerscertificaat uit.

"De reacties naderhand waren geweldig. We hebben via social media en post vele felicitaties mogen ontvangen. Via onze Facebook pagina is het zelfs tot in Canada bekend geworden. We waren zeer verrast met deze overwinning, maar het is super mooi. Uit de vele reacties kun je concluderen dat MVO breed maatschappelijk wordt gedragen. Koploper zijn geeft wel met zich mee dat je er nog meer over nadenkt en op let wat je doet, het schept nu ook verwachtingen, maar we gaan er voor. Worden alleen maar enthousiaster."

Jan-Roelof Betten van De Samenwerking BV

Tenslotte werden direct de 11 nieuwe deelnemers aan het volgende Koploperproject in de gemeente voorgesteld. Er was volgens wethouder Veenhouwer weinig moeite nodig om die bedrijven te vinden, want het Koploperproject is inmiddels goed bekend en eerdere deelnemers zijn enthousiast. Op de avond zelf meldden zich spontaan nog twee extra ondernemers aan om mee te doen. De nieuwe groep zal binnenkort van start gaan en ook weer worden begeleid door DZyzzion.

Wederom een zeer geslaagd symposium!

Ook geïnteresseerd in het Koploperproject? Lees hier meer, of kom op 18 november naar het volgende Koplopersymposium. Dan staan Koplopers uit Tytsjerksteradiel en Dongeradeel centraal en wordt er een 'Duurzame denktank' georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.

* Appelscha Outdoor, Minicamping D’ Elf Ieken, Installatie- & Servicebedrijf de Haan, Loonbedrijf De Samenwerking BV, Melkveebedrijf De Wit Oldeberkoop, Graafstra Mechanisatie, Bouwbedrijf J. de Jong, Houtdrogerij Friesland, Schildersbedrijf Hofstra, Adding praktijk voor tandheelkunde

Bekijk hier de videoclip met de deelnemers.

16 weergaven0 opmerkingen
bottom of page