top of page

Uitgelicht 💡: Lucam-air

Karin Pals is coördinator van het Koploperproject in Flevoland en hield interviews met de deelnemers van het project dat nu in volle gang is. Om de diversiteit aan deelnemers te laten zien, stellen we de komende dagen steeds een van hen aan je voor. Vandaag een duo: Michel Valkema en Sebastiaan Wezenberg van Lucam-air, fabrikant van milieu- en energievriendelijke klimaatoplossingen in Emmeloord.



Wie zijn Michel Valkema en Sebastiaan Wezenberg?


Sebastiaan Wezenberg (l) en Michel Valkema (r) van Lucam-air. Foto: Pim van der Maden
Sebastiaan Wezenberg (l) en Michel Valkema (r) van Lucam-air. Foto: Pim van der Maden

Michel Valkema is co-directeur van Lucam-air. Hij is en geboren en getogen in de Noordoostpolder maar woont nu in Kuinre. Hier kan hij het wonen goed combineren met zijn hobby: het opknappen van oldtimers.


Sebastiaan Wezenberg is software ontwikkelaar bij Lucam-air en woont in een klushuis in Kampen. Hij wordt geprikkeld door uitdagende, complexe en afwisselende opdrachten zoals het ontwikkelen van een ERP-systeem en het monitoren van bedrijfsprocessen.





Wat hebben jullie persoonlijk met duurzaamheid?


Michel: "Het opknappen van oldtimers lijkt niet zo duurzaam, want het gaat om fossiele auto's. Van de andere kant zorg ik er wel voor dat ze niet op de schroothoop belanden."


Wat is de missie van Lucam-air?


Klanten van Lucam-air zijn wereldwijd verspreid. In Europa moeten producenten aan Europese verordeningen voldoen. De zoektocht is dan om warmtepompen en installaties circulair te maken. Dit ziet Michel als een uitdaging. Als voorbeeld noemt hij: “Voor datacentra is de ontwikkeling van koelwater dat verdampt en daardoor herbruikbaar wordt uitdagend. Lucam-air probeert deze ontwikkeling als eerste op te pakken en in de markt te zetten”.


Wat doen jullie aan duurzaamheid?


Beide mannen merken dat niet alle bedrijven even gemakkelijk stappen zetten om hun panden te verduurzamen. “Sommige afnemers zijn geen eigenaar van hun bedrijfspand, zodat ze minder gemotiveerd zijn om duurzame keuzes te maken. Wel zijn er mogelijkheden om andere materiaalkeuzes te maken als de klant hierom vraagt, bijvoorbeeld voor luchtkanalen. Ook zijn er recent zonnepanelen en batterijen bij het bedrijf geplaatst en wordt gekozen voor hybride vervoersoplossingen voor mobiliteit”.


Waarom doen jullie mee aan het Koploperproject?


“Als je innovatief bent wil je leren van anderen. Omdat het team bij Lucam-air klein is worden uitkomsten en kennis uit het project direct met elkaar gedeeld. Dit helpt ons om sneller te verduurzamen."


Hebben jullie nagedacht over hoe je de Koploperprijs kunt winnen?


“Dit houdt ons niet echt bezig, al is een prijs winnen leuk. Lucam-air is vanuit een duurzame gedachte opgezet en wat ons betreft zouden wij zeker in aanmerking kunnen komen voor deze prijs!”.


bottom of page