top of page

Tweede groep Koplopers Flevoland van start

In de raadzaal van het gemeentehuis in Emmeloord kwamen de deelnemers aan het tweede Koploperproject duurzaam ondernemen in Flevoland vandaag bij elkaar voor de kickoff van het project. Wethouder René van Amersfoort gaf de aftrap.


De kersverse Koplopers, samen met wethouder René van Amersfoort (l)
De kersverse Koplopers, samen met wethouder René van Amersfoort (l)

Ontbijt


De kersverse Koploper waren vroeg uit de veren voor het startontbijt om 8 uur in het restaurant van het gemeentehuis. Daarna gingen ze naar de raadzaal, waar wethouder René van Amersfoort de bijeenkomst opende en vertelde over zijn eigen ervaringen als Koploper in het vorige project. Hij wenste de nieuwe Koplopers veel succes en inspiratie met hun deelname.


Wethouder René van Amersfoort inspireert de nieuwe Koplopers
Wethouder René van Amersfoort inspireert de nieuwe Koplopers

Koploperteam


Karin Pals is coördinator van het Koploperproject in Flevoland en introduceerde de deelnemers, de partners en het Koploperteam dat deze groep gaat begeleiden, bestaande uit Wietse Venema en Jaap de Vries.


Deelnemers


In tweetallen gingen de aanwezigen vervolgens met elkaar in gesprek over hun bedrijf en hun motivatie om mee te doen met het project. Vervolgens introduceerden ze de ander in het plenaire deel. De deelnemers zijn:


  • Stichting Aves

  • Luimes AV

  • Lucam B.V.

  • Conrad Stanen BV

  • Agrico BV

  • Heftruckcentrum Post bv


Quickscan


Jaap de Vries introduceerde daarna de DuOn-Quickscan, een sterk verkorte versie van de uitgebreide DuOn-Scan waarmee de nulmeting van de Koplopers zal worden uitgevoerd. Alle deelnemers vulden deze in, om zo alvast een idee te krijgen van de inhoud. De uitkomsten werden kort plenair besproken. De meeste deelnemers zaten in de categorie ‘middenmoter’, twee ‘gevorderden’ en een ‘koploper’. Verbeterpunten zijn er op veel vlakken, maar vooral het beter borgen van duurzaamheid in de organisatie is voor iedereen een belangrijk aandachtspunt.


De Koplopers vullen de quickscan over duurzaam ondernemen in
De Koplopers vullen de quickscan over duurzaam ondernemen in

Toekomstbestendig ondernemen


Jaap presenteerde vervolgens een aantal belangrijke trends op het gebied van duurzaamheid en de gevolgen daarvan voor bedrijven en andere organisaties: Er is veel aan de hand in de wereld. We staan aan het begin van de transitie naar een nieuwe, duurzame economie. Er zijn bedreigingen, maar ook veel kansen voor bedrijven die zich goed weten aan te passen. Duurzaam ondernemen is niet langer vrijblijvend. Overheden, bedrijven en consumenten stellen steeds meer eisen op dit gebied. Het is zaak om daar goed op voorbereid te zijn. Dat is toekomstbestendig ondernemen.


Aan de slag


In de komende maanden wordt bij elke Koploper een uitgebreide nulmeting uitgevoerd en gaan ze aan de slag met het opstellen van een concrete duurzaamheidsagenda. Ook gaan ze werken aan het verbeteren van hun communicatie over duurzaamheid. In een aantal workshops worden de tussentijdse resultaten met elkaar gedeeld. Voor de zomer van 2024 zullen deze Koplopers het project afronden met een inspirerend Koplopersymposium.


Partners


Partners in dit Koploperproject zijn de gemeente Noordoostpolder, NEN, BVN, Agro Foodcluster, het Innovatiecluster en Horizon Flevoland. Met een voucher van Horizon, kunnen de deelnemer een groot deel van de deelnemerskosten vergoed krijgen.



NB. Er is nog plek voor een paar extra deelnemers. Dus heb je een bedrijf of organisatie in Flevoland, meld je dan snel aan om samen met de andere deelnemers te werken aan een duurzame toekomst voor jouw bedrijf of organisatie! Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Comments


bottom of page