top of page

Geslaagd symposium You’ve Got The Power!

Op 15 november werd in Theater ’t Voorhuys in Emmeloord het symposium You’ve Got The Power gehouden, een co-productie van Bedrijven Voor Noordoostpolder (BVN) en het Koploperproject. Het symposium stond in het kader van een bijzonder actueel thema, de energietransitie. Tegelijkertijd rondden de deelnemers aan het Koploperproject hiermee het project formeel af.BVN-voorzitter Kees van der Sar opende het symposium en benadrukte het belang van een toekomstbestendig bedrijfsleven. Vervolgens leidde dagvoorzitter Matthijs Meijer van Horizon Flevoland ons door het programma.


De klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne zetten flink druk op de energietransitie, die momenteel veel impact heeft op bedrijven en burgers. Daarom hebben we Laetitia Ouillet gevraagd om uit te leggen welke ontwikkelingen we de komende jaren op dit vlak kunnen verwachten. Zij is een van de meest deskundige personen op dit gebied in Nederland. Ze heeft ervaring zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid en is momenteel voorzitter van De Windvogel, de grootste energiecoöperatie in Nederland.Laetitia gaf een boeiende presentatie met veel humor. Ze liet zien dat wind en zonne-energie de twee pijlers zijn van de toekomstige energiemix. De groei hiervan is spectaculair, waarbij de verwachting is dat het aandeel duurzame elektriciteit al in 2030 85% zal zijn, waarvan de grootste groei komt uit wind op zee. Per inwoner heeft Nederland in Europa het grootste aantal zonnepanelen. Dat klinkt goed, maar er zijn ook nog veel uitdagingen. Door een fluctuerend aanbod van duurzame stroom is veel opslag nodig. Het elektriciteitsnet loopt tegen grenzen aan. De beschikbaarheid van grondstoffen wordt een bepalende factor en er is een groot tekort aan vakmensen om alle aanpassingen mogelijk te maken. Ook ging ze in op de rol van waterstof en kernenergie in de transitie, waarbij ze waarschuwde voor te al te hoge verwachtingen voor het behalen van de doelen op de middellange termijn. Ze sloot af met een aantal praktische tips voor ondernemers en beantwoordde vragen uit het publiek. Tip: lees hier de leuke blog met een samenvatting die ze zelf later schreef op Energeia.


Na een kort filmpje over het Koploperproject ging Matthijs Meijer kort in gesprek met het Koploperteam bestaande uit Karin Pals, Jaap de Vries en Wietse Venema die de deelnemers van het project hebben begeleid. Zij gaven aan onder de indruk te zijn van het enthousiasme, de inzet en de resultaten van deze groep. Dit werd bevestigd door een prachtig filmpje dat vertoond werd, waarvoor de Koplopers zelf een kort vlogje hadden aangeleverd. Het filmpje is terug te zien op ons Youtube-kanaal.Daarna kwamen de Koplopers op het podium, waarna Matthijs met ze in gesprek ging over hun duurzame acties, hun ambities en hun ervaringen met het project. De algemene conclusie was dat het project alle deelnemers heeft geënthousiasmeerd om nog sneller te verduurzamen. Ook heeft het erg geholpen om duurzaam ondernemen op een meer integrale en structurele manier in hun organisaties te borgen.


Tot slot was het moment aangebroken voor de uitreiking van de Koploperprijs. Namens de jury reikte wethouder Thomas Gillissen de prijs uit aan Bol van Staveren. Naast de kwaliteit van de inzending prees de jury ook het lef om in een hele traditionele sector voorop te lopen in de energietransitie en het bedrijf om te turnen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Waterman Onions kreeg een eervolle vermelding, vanwege structurele aanpak en de enorme stappen die al zijn gezet om zowel de bedrijfsvoering als de keten te verduurzamen. Alle Koplopers ontvingen het Koplopercertificaat uit handen van het Koploperteam.Karin Pals sloot af met een oproep aan ondernemers in de zaal om mee te doen met een volgende ronde van het Koploperproject. Aanmelden kan via onze Agenda.


In het gezellige theater ’t Voorhuys werd nog lang nagepraat, onder het genot van een drankje en duurzame hapjes.


De deelnemers aan het Koploperproject Noordoostpolder waren:


 • Bol van Staveren

 • Jeroen Beekman Damesmode

 • Level One

 • MCM

 • Mercatus

 • NLR

 • Suplacon

 • Tolsma Grisnich

 • VABC

 • Van Wieren Special

 • Waterman Onions


Hieronder vind je een impressie van dit geslaagde symposium. Met foto's van Anca Blok en Jaap de Vries. Tijdens het symposium werden ook opnamen gemaakt voor de campagne 'Gemaakt in dé Noordoostpolder'. De video vind je hier.Comments


bottom of page