In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?
Marjolein Groot Rouwen van de Hanzehogeschool is lid van het projectteam van Het Koploper Alumni Netwerk Noord-Nederland (Het KANNN). Marjolein ging dit keer in gesprek met Wim en Björn Buss. Buss Ontwerp & Inrichting is gespecialiseerd in projectinrichting. Samen met een aantal andere bedrijven heeft Buss in 2017 meegedaan aan het Koploperproject in de gemeente Westerkwartier.
Kunnen jullie iets vertellen over Buss Ontwerp & Inrichting?
Sinds 1997 timmeren Wim en Ilona, samen met hun beide zoons, aan de weg met Buss. Zelfs nu Buss Ontwerp & Inrichting 18 fte heeft, blijft de onderneming groeien. “De fabriek draait op volle toeren en we zijn alweer uit ons jasje gegroeid. Plannen, ontwerpen en de goedkeuring van de Gemeente zijn klaar om een verdere uitbreiding te realiseren,” vertelt Wim. Een geïsoleerde loods van nog eens 800 m2 staat eraan te komen. Begin dit jaar heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoons Björn en Patrick.
Buss biedt interieurinrichting, voor kantoren, scholen, sportkantines, ontvangstruimtes, zorginstellingen en dentale praktijken “We pakken hierbij elk aspect van het project op, indien nodig zelfs de complete verbouwing.”
Hoe hebben jullie duurzaamheid structureel opgenomen in jullie organisatie?
“Duurzaamheid maakt op verschillende manieren deel uit van ons werk, maar de opvallendste noemen wij gezondheidsmanagement. Wij vinden beweging erg belangrijk, voor onszelf en voor onze klanten. Bij ons op kantoor vind je ook overal zit/statafels. Niet alleen als bureau, maar ook om te vergaderen. Een mens heeft behoefte om regelmatig te variëren in houding. We creëren bewust multifunctionele ruimten waar bijvoorbeeld ook loungebanken staan, centrale koffie corners enz. We werken aan hybride kantoorsystemen. Door COVID is het nog duidelijker geworden dat medewerkers op een prettige en efficiënte manier moeten kunnen werken. Thuiswerken kan daarbij een belangrijke bijdrage leveren. Het is bovendien duurzaam, omdat het leidt tot minder verkeer, minder files en dus minder uitstoot. Binnenkort organiseren we hier op locatie een sessie over hybride werken voor klanten en belangstellenden. Het gaat om beleving en sfeer waarbij het creëren van ontmoetingsruimten een belangrijk aspect is."
Welke concrete stappen hebben jullie genomen om te verduurzamen?
“Ons pand bestaat uit verschillende delen. Die zijn 100, 75, 40 of 25 jaar oud. Sinds afgelopen zomer zijn we volledig van het gas af en energieneutraal. De kern is isolatie, isolatie en nog eens isolatie! Daarnaast hebben we geïnvesteerd in totaal 15 warmtepompen en 300 zonnepanelen - een investering van rond de 350.000 euro. We verwachten een terugverdientijd van 6 jaar.”
Een ander aandachtspunt zijn de afvalstromen vanuit de fabriek. We scheiden afval nu gestructureerd: papier, karton, spaanplaat en hout.
“Ook aan de inkoopzijde verduurzamen wij. Pvc uit China zullen we bijvoorbeeld niet zomaar inkopen, hoewel het daar veel goedkoper is. Wij en onze klanten vinden het steeds belangrijker dat de producten en diensten die wij leveren, duurzaam zijn. Fabrikanten en leveranciers zullen ook bij ons een duurzaamheidslabel moeten kunnen overleggen. Wij hebben bijvoorbeeld en mede daardoor het EcoVadis label mogen ontvangen. Een duurzaamheidsrapport dat alles zegt over je bedrijf als het gaat om duurzaam ondernemen."
Tegen welke uitdagingen loop je aan?
“Het grootste knelpunt is de aansluiting bij Enexis. We hadden vooraf gevraagd of we energie konden terugleveren. Ja hoor, dat kon. Toen wij klaar waren met onze duurzaamheidsslag en de zonnepanelen er ook oplagen, bleek het toch niet te kunnen. Dat was een flinke tegenvaller, waar we behoorlijk van baalden. We zijn nu in gesprek met Enexis om te kijken war onze mogelijkheden liggen. Een lastig traject."
Wat zijn jullie duurzame ambities?
“We hebben diverse ambities op het gebied van duurzaamheid. Een heel praktische wens is om meer groen om ons heen te hebben. Mooie planten op kantoor dus! Verder willen we het hybride werken nog verder ontwikkelen en uitzetten in de markt. We gaan meerdere aspecten van de inkoop en circulariteit van producten onder de loep nemen. We willen de uitstoot van ons wagenpark verminderen. Als eerste stap hebben we recent een laadpaal op de parkeerplaats laten installeren. Een andere grote wens is om ons keurmerk te upgraden. Momenteel hebben we van het EcoVadis keurmerk de zilveren medaille. Onze ambitie is om de gouden medaille te krijgen.” Op de website van Buss vind je nog meer info over duurzaamheid.
Wat heeft het Koploperproject jullie gebracht?
“Het Koploperproject is een mooi platform om echt werk te maken van duurzaamheid. Het voordeel van een groep is dat je samen bekijkt wat je kunt doen. Je kunt informatie halen en brengen. Delen betekent vermenigvuldigen. Het delen van kennis en ervaringen is erg waardevol. Je kunt elkaar versterken, helpen, ondersteunen en advies geven. Dankzij deze groep hebben wij diverse stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben we ledverlichting, warmtepompen, zonnepanelen & isolatie laten installeren. Het Koploperproject heeft bij ons een sneeuwbaleffect gecreëerd. Door deze stappen te zetten, zijn we nu energieneutraal. Tot slot kunnen we zeggen dat wij een echte Koploper zijn!”
Wat verwacht je van Het KANNN?
“Het KANNN is een prachtig initiatief. Iets wat ik jaren geleden al in mijn hoofd had zitten. Het is belangrijk om elkaar/ondernemers op de hoogte te blijven brengen van de nieuwste ontwikkelingen, zodat je kunt blijven verduurzamen. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de andere Koplopers. Delen is vermenigvuldigen. We willen graag aansluiten, zelfs als bestuurslid, want wij hebben daar de nodige ervaring mee. Samenwerken en afspraken maken met partijen, waar iedere ondernemer gebruik van kan maken. Een platform creëren waar iedere ondernemer zijn voordeel mee kan doen. En daarnaast gewoon gezellig samenzijn. Netwerken zit ons in het bloed. Essentieel is dat je elkaar weet te vinden. Dat je je ervaringen onderling deelt en inspiratie opdoet die je zelf weer kunt toepassen. Het doel is dat er een sneeuwbaleffect ontstaat, dat je je samen met andere (alumni) Koplopers verder kunt ontwikkelen in duurzaam ondernemen.”
Het KANNN
Wil je meer weten over het alumninetwerk voor Koplopers? Kijk dan hier.
Comments