top of page

Quercus Boomexperts wint Koploperprijs Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo

Daags na de afsluiting van het Koploperproject Noordenveld-Westerkwartier, hadden we alweer een mooie afsluiting van een Koploperproject. Ditmaal waren het de Koplopers uit Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo. Een hele mond vol. Maar het waren dan ook 8 bedrijven uit deze drie gemeenten die samen meededen in een Koploperproject. Daarnaast deden ook de drie gemeenten zelf mee om zo het goede voorbeeld te geven. Aan het slot van de bijeenkomst werd de Koploperprijs uitgereikt aan Quercus Boomexperts uit Eelde!


Deze groep ging al in september 2019 van start. Vlak na een eerste inspirerende workshop op 28 januari 2020 bij Het Land van Bartje in Ees, waarin de Koplopers de uitkomsten van de nulmeting met elkaar bespraken, brak de corona-pandemie uit. Daardoor moest de volgende bijeenkomst in mei online worden gehouden en liep het project de nodige vertraging op. Voor de onderlinge uitwisseling en inspiratie - een belangrijke factor in het project - was dat wel een beperking. Maar toch zijn de deelnemers allemaal enthousiast aan de slag gegaan met de uitkomsten en stelden ze een concrete en vaak ambitieuze duurzaamheidsagenda op. Ook maakten ze een communicatieopdracht, een brief van een fictieve opdrachtgever uit de eigen branche, die vraagt naar het MVO-beleid van de Koploper. Met behulp van de input uit het project stelden ze zo hun eigen verhaal op.


Jaap de Vries van DZyzzion heette de Koplopers welkom en liet een prachtig compilatiefilmpje zien, dat het resultaat was van opnames die in de weken daarvoor bij elk bedrijf waren gemaakt. Jessica Doornkamp van Dizain, die de regie deed, was ook aanwezig en ging kort in op 'The Making Of'. Ook schrijft zij nog een blog over de bijeenkomst voor het platform Drenthe In Transitie (DIT).De Koploperbijeenkomst werd gehouden in de 'Boerderij' op Het Land van Bartje in Ees
De Koploperbijeenkomst werd gehouden in de 'Boerderij' op Het Land van Bartje in Ees


Serge de Mul van Ultraware, winnaar van de Koploperprijs Assen in 2019 inspireerde de Koplopers met een boeiend verhaal over alle stappen die hij inmiddels op het gebied van duurzaamheid heeft gezet. Van het energieneutraal maken van een 25 jaar oud kantoorgebouw, het zelf uitvinden van slimme domotica wat inmiddels heeft geleid tot een nieuw bedrijf, de verregaande focus op vitaliteit en werkgeluk van de medewerkers tot en met het vrijwel volledig elektrificeren van het wagenpark in een paar jaar tijd. Ultraware heeft hiervoor inmiddels meerdere prijzen gewonnen, maar het Koplopercertificaat is volgens Serge wel het meest waardevolle beloning. Dit project leverde veel nieuwe inzichten op, net als waardevolle samenwerkingen met eerdere Koplopers, zoals UMCG Ambulancezorg, die al eerder de Koploperprijs in Assen in de wacht sleepte.


Na een korte update van alle Koplopers over onder meer de impact van corona en de duurzame stappen die ze al hebben gezet, besprak Jaap de Vries de resultaten van de uitgevoerde evaluatie. Al met al een hele positieve uitkomst met een gemiddelde waardering door de Koplopers van een 7,9. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. Toch zijn er nog de nodige verbeterpuntjes, waar we in de nieuwe projecten ons voordeel mee kunnen doen.


Tenslotte was daar het moment van uitreiking van de Koploperprijs. De jury bestond uit Serge de Mul en Jaap de Vries. Zij beoordeelden alle communicatieopdrachten vanuit de ogen van de fictieve opdrachtgever. Allemaal goede inzendingen, maar het oordeel van de jury was wel unaniem. De felbegeerde Koploperprijs ging dit keer naar Quercus Boomexperts uit Eelde! Quercus heeft volgens het juryrapport een overtuigend verhaal aangeleverd, met een gestructureerde aanpak van duurzaamheid, waarbij een duidelijke focus ligt op het reduceren van de CO2-uitstoot volgens de trias energetica. Een trotse Rob Gulmans ontving de prijs uit handen van Serge de Mul.Rob Gulmans van Quercus Boomexpert ontvangt de Koploperprijs uit handen van Serge de Mul
Rob Gulmans (r) van Quercus Boomexpert ontvangt de Koploperprijs uit handen van Serge de Mul


Alle Koplopers ontvingen tenslotte het Koplopercertificaat uit handen van Margo Verhagen (In Circulaire Kringen), mede-adviseur in dit Koploperproject.


De middag werd in afgesloten met een gezellig en heerlijk diner in het restaurant Het Land van Bartje.De Koploperprojecten zijn een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion en wordt in verschillende provincies uitgevoerd met lokale partners en adviseurs. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de drie gemeenten, provincie Drenthe, Ik Ben Drents Ondernemer, Natuur en Milieufederatie Drenthe, en de Rabobank.


Zie hieronder een fotoimpressie van de bijeenkomst:

Kommentarer


bottom of page