top of page

Koploperproject Oosterhout van start

Op 29 november ging het tot nu toe meest zuidelijke Koploperproject van start, in de gemeente Oosterhout in Brabant. Aanleiding was de wens van de Stichting Oosterhout SDG Lokaal om ondernemers in de gemeente concrete handvatten te bieden om sneller te verduurzamen. Zo kwamen ze op het spoor van het Koploperproject. Ook de gemeente Oosterhout sloot aan en besloot het project financieel te ondersteunen. De nieuwe Koplopers worden begeleid door Jaap de Vries van DZyzzion en Dominique Aarts, die eerder vanuit Van Oers Accountancy en Advies meedeed aan het Koploperproject voor de Accountancy met branchevereniging SRA.


Koplopers duurzaam ondernemen Oosterhout
De kersverse Koplopers tijdens de kickoff bij deelnemer Geerts Verzekeringen

Er is veel aan de hand in de wereld. Energiecrisis, klimaatcrisis, afvalcrisis en een biodiversiteitscrisis zijn maar een aantal voorbeelden. We moeten naar een nieuw economisch systeem. Een systeem waarbij we klimaatneutraal, circulair en inclusief ondernemen.


Om dit te bereiken moeten er dingen veranderen. Want welk antwoord geef jij straks als jouw kleinkinderen vragen: ‘’Wat heb jij vroeger gedaan om hier iets aan te doen?’’

Om deze verandering in gang te zetten en toekomstbestendig te gaan ondernemen zijn deze ondernemers gestart met het Koploperproject. Zo geeft Vincent Telgen van Martens BV aan ‘’We willen als organisatie meer leren over nieuwe toepassingen (tips en tricks) die we kunnen gebruiken om te verduurzamen’’.


Wethouder duurzaamheid Willem Jan van der Zanden was ook aanwezig. De gemeente heeft de SDG’s opgenomen in het bestuursakkoord en gaat deze steeds meer gebruiken. Willem Jan: "Deze SDG’s laten heel mooi zien dat duurzaamheid meer is dan alleen groen. Om de 17 duurzame werelddoelen te behalen realiseren wij ons ook dat wij dat niet alleen kunnen. Naast burgers hebben ook ondernemers een belangrijke rol in verduurzaming binnen Oosterhout. Daarom is het ook zo mooi om te zien dat hier een groep ondernemers meedoet aan het koploperproject, en ondersteunt de gemeente dit initiatief heel graag."


Wethouder Willem Jan van der Zanden, gemeente Oosterhout
Wethouder Willem Jan van der Zanden

Tijdens het Koploperproject gaan de deelnemers aan de slag met een aantal belangrijke trends zoals duurzame energie, circulaire economie en ketenverantwoordelijkheid.

Vanuit de milieubarometer die door de gemeente Oosterhout is gefaciliteerd krijgen ze inzichten in het verbruik en de milieuprestaties van de organisatie. Met de tools van DZyzzion gaan ze aan de slag met de belangrijkste kansen in hun organisatie. Zo kijken ze naar nieuwe businessmodellen en werken ze aan een transparant, kloppend en eerlijk verhaal.


Tijdens de kickoff vulden de Koplopers alvast een quickscan in om een beeld te krijgen van wat de nulmeting inhoudt
Tijdens de kickoff vulden de Koplopers alvast een quickscan in om een beeld te krijgen van wat de nulmeting inhoudt

Negen maanden lang werken ze met elkaar samen om echt een volgende stap te zetten.

Jaap de Vries, de oprichter van het Koploperproject vertelt hierover het volgende: ‘’Met het Koploperproject willen we echte meerwaarde creëren voor mens, milieu en het bedrijf die op lange termijn houdbaar is. Dat hebben we nu met meer dan 450 ondernemers gedaan en we zijn heel blij dat we dit nu ook in Oosterhout kunnen doen. Het is prachtig om te zien dat ondernemers en gemeente enthousiast aan de slag zijn om die duurzame verandering met elkaar te maken.’’


De deelnemers zijn Brabant Groep, Broeders Gezondheidswinkel, Geerts Financiële Dienstverleners, Koninklijke H.H. Martens & Zoon, Martens en Van Oord, Secapp, Theater De Bussel, Tricorp Beheer en Vermeulen Catering. Eind september ronden zij het project af tijdens het Koplopersymposium. Daar presenteren zij de resultaten en laten ze zien waar de organisatie de komende jaren voor gaat.


Ben je enthousiast geraakt over het Koploperproject en zou dit ook voor jouw bedrijf een mooie stap zijn? Er zijn nog een paar plekken vrij. Aanmelden is nog mogelijk tot 24 december via deze link.

Comments


bottom of page