top of page

Aebi Schmidt wint Koploperprijs Overijssel!

Op 10 oktober - Dag van de Duurzaamheid - organiseerde de Stichting Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle (DORZ) een goed bezochte bijeenkomst in het Stadsmuseum ANNO in Zwolle. Ook de deelnemers aan het eerste Koploperproject in Overijssel kregen een podium. Aebi Schmidt ging er met de Koploperprijs vandoor!


Eduard Hettinga (r) en Robin Groot Wesseldijk (l) van Aebi Schmidt Nederland met de Koploperprijs
Eduard Hettinga (r) en Robin Groot Wesseldijk (l) van Aebi Schmidt Nederland met de Koploperprijs

In een Koploperproject gaan de deelnemende bedrijven gedurende een klein jaar samen aan de slag om duurzaam ondernemen op een structurele en integrale manier op te pakken. Daarbij worden ze begeleid door een 'Koploperteam' van deskundige adviseurs. Ze ondergaan een uitgebreide nulmeting en in een aantal workshops wisselen ze ervaringen en resultaten met elkaar uit. Op een openbaar symposium delen ze hun ervaringen met een breder publiek van ondernemers, om ook hen te stimuleren meer werk te maken van duurzaam ondernemen. Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij andere initiatieven en bijeenkomsten in de regio. Laat Gerard Bosman van Koploper Aberson nu ook voorzitter zijn van de stichting DORZ. Dan is 1 + 1 = 2 en zo werd besloten de afsluiting van het Koploperproject te combineren met het DORZ-event. En dat was zeer geslaagd.


Gerard Bosman van Aberson, voorzitter van DORZ en deelnemer aan het Koploperproject, opent de bijeenkomst
Gerard Bosman van Aberson, voorzitter van DORZ en deelnemer aan het Koploperproject, opent de bijeenkomst

Na de opening door Gerard, gaf Victor de Beus van Tala - bouwer van duurzame woningen van hout - een inspirerende lezing over het belang van biobased bouwen. Eerder dit jaar won Tala al de Circulair Ondernemen Award regio Zwolle. Bijzonder om te zien hoe dit bedrijf een paar jaar geleden is opgericht met als doel om impact te maken met biobased bouwen en nu al (letterlijk) flink aan de weg timmert.


Vervolgens ging dagvoorzitter Erik van de Worp (DORZ) in gesprek met Jaap de Vries van DZyzzion en landelijk coördinator van het Koploperproject, waaraan inmiddels landelijk al bijna 500 bedrijven en organisaties meededen. Het Koploperproject Overijssel is een samenwerking van DZyzzion en Wmkb (een participatie van Wadinko) en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. De Koplopers zijn begeleid door Esther Jansen van Wmkb, zelfstandig adviseur Harry Mengers en Jaap de Vries van DZyzzion. Volgens Jaap was dit een leuke enthousiaste groep Koplopers, die het project heel serieus oppakten en veel ambitie lieten zien. Tijdens het project is een mooie band ontstaan tussen de deelnemers, die elkaar gedurende het project steeds meer enthousiasmeerden. Volgens Jaap staat er alweer een nieuwe groep Overijsselse bedrijven in de startblokken, die op 1 november van start gaat.


Jaap de Vries beantwoordt vragen over het Koploperproject
Jaap de Vries beantwoordt vragen over het Koploperproject

Om het publiek een idee te geven van de Koplopers, hun duurzame stappen en hun ervaringen met het Koploperproject, maakten ze een kort vlogje. Een compilatie daarvan werd vertoond. Ook hier straalde de ambitie vanaf. Van het laatste vlogje was het publiek even stil. Het zoontje van Tom Niens van Robertpack wenste daarin "iedereen veel succes met het verduurzamen van ónze toekomst". De spijker op z'n kop!
Vervolgens ging Erik op het podium in gesprek met de Koplopers. Die vertelden dat ze het project als heel inspirerend te hebben ervaren, door met elkaar te sparren over alle uitdagingen waar iedereen mee worstelt. De tools van het project, zoals de nulmeting en de duurzaamheidsagenda gaven veel inzicht en houvast. Zoals Xandra Deelen van schoonmaakbedrijf Novon aangaf: "Wij deden al veel aan duurzaamheid, maar het waren veel losse dingen. Door het Koploperproject hebben we hier veel meer structuur in gebracht".


Dagvoorzitter Erik van de Worp van DORZ in gesprek met de Koplopers
Dagvoorzitter Erik van de Worp van DORZ in gesprek met de Koplopers

Tenslotte was het tijd voor het uitreiken van de Koploperprijs. Daartoe hadden alle Koplopers een communicatieopdracht uitgevoerd, die is beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit Klaas Korterink van de provincie Overijssel, Quérine van Osch, die eerder de Koploperprijs won met Van Staveren in Noordoostpolder en Liesbeth Rijsdijk, lector van Windesheim. Namens de jury las Liesbeth het juryrapport voor: "Volgens de jury ademt duurzaamheid door het bedrijf heen op een pragmatische manier. Naast veel concrete acties binnen het bedrijf, zowel voor mens en milieu, is het bedrijf ook heel actief om de hele productketen te verduurzamen. De compacte, maar heldere inzending met duidelijke infographics maakt het compleet. De winnaar van deze Koploperprijs is geworden Aebi Schmidt!"


Namens Aebi Schmidt nam Eduard Hettinga, samen met Robin Groot Wesseldijk, deel aan het Koploperproject en hij nam dan ook de prijs in ontvangst. Hij ontving een cheque voor een appelboompje van een oud ras, dat symbool staat voor duurzaam ondernemen als continu groeiproces. Dat boompje krijgt een mooi plekje bij de ingang van het bedrijf!


Alle Koplopers ontvingen het Koplopercertificaat
Alle Koplopers ontvingen het Koplopercertificaat

Alle Koplopers ontvingen het Koplopercertificaat, waarmee ze kunnen laten zien dat ze serieus aan de slag zijn gegaan met de verduurzaming van hun bedrijf.


In het laatste deel van het programma was het de beurt aan Impactmakers met de prijsuitreiking van “Regio Zwolle's got talent”. De drie prijzen gingen naar Smikkels van Bikkels (thema inclusiviteit), Locomocheap (klimaatbestendigheid) en wederom Tala (circulariteit).


Veel deelnemers aan de middag sloten 's avonds ook aan bij het avondprogramma in de Grote Kerk in Zwolle, waar de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson een indrukwekkend verhaal vertelde over zijn ontmoetingen met inheemse volkeren en de invloed daarvan op zijn eigen leven. Met uiteraard prachtige beelden, die veel respect uitstralen voor inheemse culturen.


Jimmy Nelson in de Grote Kerk in Zwolle
Jimmy Nelson in de Grote Kerk in Zwolle

Al met al een bijzonder inspirerende dag, met dank aan DORZ!


De Koplopers sluiten het project binnenkort af met een evaluatiebijeenkomst, in combinatie met een golfclinic bij Hooge Graven Golfclub in Ommen, ook een van de Koplopers. Maar ze blijven vast ook contact met elkaar houden om elkaar scherp te houden. Ze kunnen daarvoor aan sluiten bij het Koplopers alumninetwerk Het KANNN, dat op 21 november officieel wordt gepresenteerd op een netwerkevent voor alle Koplopers in Noord-Nederland.


De deelnemers aan dit Koploperproject waren:


  • Aberson, Zwolle

  • Aebi Schmidt, Holten

  • B+K Aluminiumsystemen, Zwolle

  • EuroMouldings, Nijverdal

  • Hawo, Rijssen

  • Hooge Graven Golfclub, Ommen

  • IJssel Technologie, Zwolle

  • Novon Beheer, Zwolle

  • Roberpack, Zwolle

Zie hieronder enkele eerdere nieuwsitems over de voorgaande stappen in het project.


👉🏻 Op 1 november gaat een nieuwe groep Overijsselse Koplopers van start. Er zijn nog een paar plekken vrij, dus kan jouw bedrijf of organisatie ook wel wat hulp gebruiken om te verduurzamen, meld je dan hier aan. Er is nog subsidie van de provincie beschikbaar voor een paar extra deelnemers.

Comentarios


bottom of page