top of page

Koplopers Assen delen actieplannen


Vandaag kwamen de deelnemers aan het tweede Koploperproject duurzaam ondernemen in Assen en omgeving bijeen bij Ultraware. Dit pand van Koploper Serge de Mul is een prachtig voorbeeld van hoe je een bestaand pand duurzaam kunt renoveren. Op een hele pragmatische manier heeft Serge allerlei slimme oplossingen toegepast, zoals automatisch uitschakelen van verlichting en apparatuur en CO2-gestuurde ventilatie. De restwarmte uit de afvoerlucht wordt optimaal hergebruikt. Met de opgedane ervaring worden nu allerlei slimme domotica-oplossingen ontwikkeld.

Koplopers Assen bij Ultraware

Na de MVO-nulmeting die eerder in het project is gedaan, hebben alle Koplopers een praktisch actieplan opgesteld, de DuOn-Agenda. Deze agenda's zijn naast elkaar gelegd en er zijn veel ideeën uitgewisseld, bijvoorbeeld over praktische acties, zoals energiebesparing, zonnepanelen, afvalreductie en vitaliteitsbeleid.

Het ging ook over hoe je nu duurzaam ondernemen goed in je organisatie kunt borgen, om te voorkomen dat het verwatert. De DuOn-Agenda is daar een mooie tool voor. Door deze op het reguliere overleg te zetten, zorg je voor een permanent verbeterproces. Daarnaast hebben meerdere deelnemers ook verantwoordelijke medewerkers aangewezen en werkgroepen ingesteld om medewerkers actief te betrekken.

Er beginnen ook al mooie samenwerkingen te ontstaan. Zo ontdekte een van de deelnemers dat het Duurzaamheidscentrum in Assen (in beheer van mede-Koploper Stichting Phusis) catering kan verzorgen met regionale producten en de inzet van mensen met een beperking. Anderen zijn weer geïnteresseerd in de domotica-oplossingen die Ultraware ontwikkelt.

Tenslotte gaf Jaap de Vries van DZyzzion een korte inleiding over MVO-communicatie. Dat is vooral bij het MKB nog wel eens een ondergeschoven kindje. Ze doen van alles, maar hebben vaak geen goed verhaal. De Koplopers gaan nu aan de slag met een huiswerkopdracht om dit verhaal goed neer te zetten.

Meer over het Koploperproject vind je hier.

Op korte termijn gaat alweer een derde groep Koplopers in Assen van start. Er zijn nog een paar plekken vrij. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties kunnen zich hier aanmelden.

Koplopers Assen bij Ultraware

30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page