top of page

Koplopers Westerkwartier van start

Leek -19 juli 2017


De officiële ondertekening van het Koploperproject duurzaam ondernemen Westerkwartier krijgt een swingende start tijdens de opening in het gemeentehuis van Leek door Wethouder Karin Dekker. Het enthousiasme spat er letterlijk vanaf tijdens de kennismaking van de acht bijzondere Koplopers uit de gemeenten Marum, Leek, Grootegast en Zuidhorn. De volgende deelnemers gaan de uitdaging aan: Vredewold Leek, Wiebe Oldenburger Autoschade Nuis, Buss Ontwerp en Interieur Aduard, Clondalkin Group Grootegast, Loonbedrijf Stuut Leek, Wold en Waard Leek, Best Western Hotel Aduard en de gemeente Leek.

Deze Koplopers zetten in op toekomstbestendig ondernemen. Dat blijkt al snel tijdens de kennismaking als de duurzame voorbeelden over tafel vliegen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat hier over: GPS, duurzaam repareren, warmtepompen, gezondheidsmanagement, Nul op de Meter, hergebruik materialen, duurzame verpakkingen en CO2-opneembaar asfalt. Door niet af te wachten maar dagelijks duurzaam te doen, kiezen duurzame ondernemers voor de toekomst.

Tijdens het Koploperjaar gaan de deelnemers op een praktische manier samen aan de slag, door actief opgedane kennis over de vele aspecten van duurzaamheid toe te passen en van elkaar te leren. Er wordt nauw samengewerkt met de Gebiedscooperatie Westerkwartier en sinds kort met de Kredietunie Westerkwartier. De Koplopers worden begeleid door het Koploperteam dat bestaat uit: Jaap de Vries van DZyzzion, Reina Boels van ReinAdvies en Ada Kruiter van CirculairActief.

Het Koploperproject is in 2010 in Friesland ontstaan en uitgegroeid tot ruim 300 deelnemers. In de Provincie Groningen heeft zich inmiddels een heel netwerk van ruim 40 duurzame MKB-bedrijven en organisaties gevormd dat veelal uit onverwachte hoek een flink aantal boeiende samenwerkingen heeft opgeleverd.

Door deel te nemen aan het Koploperproject zetten de Koplopers nog een tandje bij en dat kan de transitie naar een toekomstbestendige regio Westerkwartier in een stroomversnelling brengen.

Uit deze eerste ontmoeting bleek een oprecht feest van herkenning tussen de gelijkgestemde partners. Dit heuglijke moment werd met de ondertekening van de overeenkomsten en een speciaal aangeboden 'Koplopertaartje’ door de gemeente toepasselijk gevierd.

bottom of page