top of page

Koplopers in vuur en vlam

Wijster -10 juli 2017- Deze week kwamen de deelnemers van het Koplopers Midden-Groningen in het oefencentrum van Koploper BON-Holding bijeen om de MVO-actieplannen door te nemen.

Gastheer, Brandweer Opleiding Noord Nederland (BON), zette de gepassioneerde Koplopers in vuur en vlam. Ze ontdekten dat Nederland uniek is in offensieve brandbestrijdingstactiek. Waar de brandweer hier letterlijk door het vuur gaat voor de slachtoffers, is dat In het buitenland veelal een defensieve vorm van brandbestrijding waarbij de vuurhaard van buitenaf te lijf wordt gegaan.

De warme zomermiddag begon met een hartelijk welkomstwoord door directeur Piet Bouman en na een introductie van Reina Boels van het Koploperteam, gingen de Koplopers in duo's aan de slag met de uitwisseling van de DuOn-agenda's. In dit document worden doelen, missie en visie vertaald in concrete acties. De gesprekken liepen als een trein want Koplopers spreken dezelfde taal en delen hun passie voor duurzaamheid. Ze kunnen snel schakelen omdat een half woord genoeg is om waardevolle tips en adviezen, te vertalen in duurzame innovaties voor de eigen bedrijfsvoering. Een mooi voorbeeld van zo'n schakel in de keten is de samenwerking die ontstond tussen Munnik Brandadvies en BON. Munnik onderwerpt het ontwerp van gebouwen vakkundig aan brandveiligheid en de Brandweer Opleiding Noord Nederland geeft training en opleiding aan de brandweerkorpsen. Valkuilen uit praktijk en theorie blijken veel sneller te kunnen worden ondervangen als ze rechtstreeks worden doorgezet in de eisen voor het certificaat brandveiligheid.

Uit een tweede 'huwelijksverklaring' tussen Koplopers bleek ter plaatste dat samen schakelen ook zeer verdienstelijk is voor de gebouwenbeheerders van de nieuwe gemeente Midden-Groningen en het Dr. Aletta Jacobs College. Zij delen op hun beurt kennis, technieken en inzichten en zo kan dit 'huwelijk' de ontwikkeling van energieneutrale bouwwerken op een hoger niveau tillen en versnellen. In deze bijeenkomst doen Koplopers soms ogenschijnlijk eenvoudige maar vaak zeer effectieve en waardevolle ideeën van elkaar op die ze morgen al in de praktijk kunnen brengen. Ook de overige koplopers, Wardenburg, Holthausen Uw Eigen Secretariaat, Van Ginkel Groep, De Molenheerdt Erfgoedbeheer en intermezzo wonen deelden hun agenda's met elkaar. Hoveniersbedrijf de Groene Klaver en Vegter's Banketfabriek haakten op een later moment aan.


In de integrale DuOn-agenda's zijn een groot aantal acties opgenomen voor de verschillende duurzaamheidsthema's. Daarnaast is aan de Koplopers gevraagd wat voor hen de belangrijkste ambitie is voor de komende tijd. Daaruit resulteerden de volgende one-pagers:
Tijdens de plenaire terugkoppeling kregen de Koplopers en passant een lesje marketing over het verschil tussen 'earned en owned' media en hervonden ze de waarde van de door een Koploper afgestofte 'Natuurschoonwet'. Na deze vruchtbare inhoudelijke kruisbestuiving werd voor de goede verbranding een heuse Hollandse Brandweermaaltijd genuttigd en de middag verwisseld voor de avond.

Dankzij het spectaculaire avondprogramma bleek een ultieme jongensdroom in vervulling te gaan. Tijdens de interessante presentatie kwamen de deelnemers van alles te weten over blusdekens, de brandaanjagende eigenschap van water, de bluskracht van zand, de risico's van sparren en dennenbomen tijdens bosbranden, het belang van brandwerende singels in de ecologische hoofdstructuur en over de bliksemhurkhouding. Uitgerust met een flinke dosis aan feiten over brand werd het spannende terrein verkend. De korpsen worden getraind op een eindeloze reeks oefenlocaties die ze uit de brand moeten helpen. Waaronder een autosnelweg, tankauto, chemische fabriek, illegale hennepcontainer compleet met boobytraps, treinstel, een stroomhuisje en twee-onder-één kapwoning. Onderweg ervoeren de Koplopers aan de lijve hoe je in vijf minuten een verkeersslachtoffer met een hogedruk schaar uit de gecrashte auto knipt.

Tot slot gingen de Koplopers compleet uitgerust met pak en masker voor elkaar door het vuur. Deelnemers zitten tijdens de zogenaamde flash-over oefening in een container, laag bij de grond. Het vuur dat tot 800 graden Celsius wordt opgestookt veroorzaakt een implosie. Dankzij de koele lucht uit de zuurstofflessen kunnen de deelnemers binnen, maximaal 10 minuten overleven. Dit gaat gepaard met enorm zweten en bij langere duur is oververhitting door bloedstuwing fataal. Gelukkig zijn alle Koplopers ruim op tijd en uiterst veilig en vakkundig ook uit de brand geholpen. Met een onvergetelijke ervaring rijker en een daverend applaus werd de adembenemende avond afgesloten.

Naast de deelnemende bedrijven waren ook samenwerkingspartners Lector Margreet Boersma en studenten van het lectoraat duurzaam financieel management van de Hanzehogeschool Groningen, Gert Brouwer van Parkmanagement Midden Groningen en Irma van der Meij van de Midden Groningse Uitdaging aanwezig.

Het Koploperteam Groningen bestaat uit Jaap de Vries, Reina Boels en Ada Kruiter Everhardus.

bottom of page