top of page

Inspirerend Koplopersymposium Terschelling


Woensdagavond 25 mei. Na een fluisterstil ritje over het eiland in een elektrische Wattcar kwamen we aan bij de prachtige locatie Folkshegeskoalle Skylgeralân in Hoorn, voor het Koplopersymposium Terschelling. Dit was de afronding van het eerste Koploperproject duurzaam ondernemen op Terschelling, waarbij de deelnemers hun ervaringen en resultaten deelden met andere ondernemers op het eiland.

De Wattcar, een superhandig systeem van elektrische deelauto's op Terschelling
Prachtige locatie van de Folkshegeskoalle, midden in het bos op Terschelling

De avond werd geopend door wethouder van der Wielen en geleid door Antoine Maartens van Urgenda. In het eerste deel van het programma waren er korte presentaties over praktische manieren om water, energie en kosten te besparen. Zo vertelde Luuk Dijkhuis van Technea (winnaar van een eerder Koploperproject) over het project Freedom Energy en technieken als een douche-wtw. Ook de innovatieve Upfall Shower en Hydrowashr werden gedemonstreerd, door vertegenwoordigers van deze bedrijven.

Jaap de Vries van DZyzzion vertelde hoe bedrijven op een praktische manier hun milieuprestaties kunnen meten en verbeteren met behulp van de Milieubarometer van Stimular. Dankzij de gemeente Terschelling kunnen bedrijven op het eiland hiervan gratis gebruik maken.

In het tweede deel van het programma gingen de Koplopers in een Meet&Greet in gesprek met andere ondernemers en de sprekers. Ze vertelden hoe het project hen veel nieuwe inzichten heeft gebracht en hoe ze nu praktisch aan de slag gaan om hun bedrijf te verduurzamen. Er zijn direct al vervolgafspraken gemaakt om ervaringen te blijven delen en elkaar scherp te houden.

Vervolgens konden de aanwezigen deelnemen aan twee workshops, over social media marketing voor duurzame locaties (door Adrieke de Kraker van MVO-factor) en over arbeidsparticipatie (door Maaike Duiker van Pastiel).

Aan het einde van de inspirerende avond deelde wethouder van der Wielen aan alle deelnemers een certificaat van deelname uit.

De Koplopers van Terschelling met hun certificaat

De hechte groep deelnemers vond dat de gebruikelijke Koploperprijs niet aan één Koplopers, maar aan de hele groep toekwam. Zo gezegd, zo gedaan ... de prijs, een cheque voor een appelboom van een oud ras, werd door de groep overhandigd aan Thuishaven De Jonge Jan. Dit centrum biedt vakanties met extra zorg voor gasten met een fysieke, verstandelijke of psychiatrische beperking. De boom zal in het najaar worden geplant. Een prachtig gebaar van deze Koplopers.

Overhandiging van de cheque voor de appelboom

Al met al was het een prachtige afsluiting van alweer het 26e Koploperproject in Friesland!

Deze groep Koplopers bestaat uit een aantal positieve, enthousiaste en ook kritische ondernemers, die behalve hart voor hun zaak, ook veel aandacht hebben voor duurzaamheid. En dat gaat natuurlijk heel goed samen.

De bedrijven zijn tijdens het project met veel plezier begeleid door Marlies Ballemans en Jaap de Vries vanuit DZyzzion.

Lees hier het nieuwsbericht over de start van het project op Terschelling.

31 weergaven0 opmerkingen
bottom of page