top of page

Uitgelicht💡: Zijlstra Beroepskleding

In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?


Zijlstra Beroepskleding BV in Franeker deed mee aan het Koploperproject Noordwest Friesland, van 2020 tot 2021. Aan het woord is Wesley van Wilpe, supply chain manager bij Zijlstra. Wesley vertelt over zijn ervaringen met het Koploperproject en de duurzame stappen die sindsdien bij het bedrijf zijn gezet.


 

Ik heb samen met Femke het stokje overgenomen van Robert Veltman. Hij was destijds accountmanager bij Zijlstra Beroepskleding en is tegenwoordig succesvol zelfstandig ondernemer als eigenaar van Veltman vloeren. Naast zijn functie als accountmanager was hij aanjager van het Koploperproject gemeente Waadhoeke. Hij had met veel enthousiasme lokale ondernemers bij elkaar gebracht met als doel samen te werken aan maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.


Robert Veltman (links) en Joop Zijlstra (rechts op voorgrond) tijdens een inspiratiebijeenkomst voor nieuwe Koplopers voorafgaand aan de start van het Koploperproject
Robert Veltman (links) en Joop Zijlstra (rechts op voorgrond) tijdens een inspiratiebijeenkomst voor nieuwe Koplopers voorafgaand aan de start van het Koploperproject

Met zijn vertrek als werknemer van Zijlstra Beroepskleding werd mij gevraagd om of ik mij bezig wilde houden met een duurzaamheidsproject. In het begin was ik zeer sceptisch. Duurzaamheid heeft mij altijd geïnteresseerd, maar de greenwashpraktijken van veel landelijke en wereld organisaties zorgde destijds voor negatieve gevoelens bij de woorden “maatschappelijk verantwoord ondernemen”.

De kritische blik vanuit DZyzzion en vanuit de overige deelnemers wekte mijn interesse. Zouden wij als kritische nuchtere Friezen verandering te weeg kunnen brengen?

Tijdens de diverse meetings leerden we van elkaar. Veel kennis bestaat al maar wordt simpelweg niet (genoeg) gedeeld. We kwamen er samen achter dat we ondanks de verschillen veel gemeen hebben. Dankzij de slimme tools zoals de Milieubarometer kregen we een mooi overzicht van onze CO2-uitstoot, kansen en risico's. Ook hebben we dankzij het Koploperproject geleerd zaken beter vast te leggen. Binnen Zijlstra hadden we al veel stappen genomen die wij als “normaal” zagen. Dit deden we gewoon, zonder er bij na te denken. We hebben geleerd onze successen te delen en zo elkaar te blijven inspireren. Allereerst hebben we de “low hanging fruit” geplukt. Praktisch betekende dit de inrichting van onze eigen milieustraat, de aanschaf van ons eerste elektrische voertuig en het opvragen van offertes voor zonnepanelen.


Maar ook nu, een paar jaar na onze deelname aan het Koploperproject, plukken wij nog de vruchten. Sinds mei 2023 zijn wij in het bezit van een zilveren EcoVadis medaille. Hiermee behoren we tot de top 8% van alle beoordeelde bedrijven wereldwijd binnen onze branche. Dit is een resultaat waar we trots op zijn. EcoVadis is een onafhankelijke partij die toetst op alle vlakken van MVO. Er wordt niet alleen gekeken naar het milieu, maar ook naar arbeids- en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. EcoVadis gebruikt dezelfde fundamenten als de internationale normering ISO26000. De Milieubarometer wordt nog jaarlijks door ons bijgewerkt en is de basis van ons MVO beleid.



Afgelopen maand is ons pand aan de Wieken 14 volledig voorzien van zonnepanelen en het stuk land naast het pand word momenteel omgetoverd tot pluktuin. Joop Zijlstra (directeur) heeft de Lions Club toestemming gegeven om deze pluktuin aan te laten leggen. Die wordt in samenwerking met Empatec Groen (sociale werkplaats), een Imker uit Tzum en het AMS (scholengemeenschap) aangelegd. Op deze wijze dragen alle partijen bij aan een groen initiatief en zorgen ze samen voor een inclusieve maatschappij.

  • Lions Club Harlingen (Tjerk Hiddes) beheert het project.

  • Zijlstra Beroepskleding faciliteert de grond.

  • Empatec onderhoudt de tuin.

  • Het AMS zet een lesprogramma op voor haar leerlingen.

  • De imker zal zijn bijen hier kunnen houden en, naast het stukje educatie, honing verkopen.

  • De opbrengst van de bloemen wordt geschonken aan een goed doel.


De pluktuin kort na de aanleg
De pluktuin kort na de aanleg

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele stappen die we sinds onze deelname aan het Koploperproject hebben gezet.

Samengevat zijn we trots dat we mee hebben gedaan met het Koploperproject. Dit was de start voor onze duurzame toekomst.


Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande testimonial? Stel ze gerust via wesley@zijlstraberoepskleding.nl.


 

Wil je met jouw bedrijf, net als Zijlstra Beroepskleding ook praktische hulp bij duurzaam ondernemen en daarbij samenwerken en leren van andere bedrijven? Binnenkort start een nieuw Koploperproject in de gemeente Waadhoeke. Ook bedrijven uit omliggende gemeenten kunnen meedoen. Lees hier meer.

175 weergaven
bottom of page