top of page

Uitgelicht💡: Marije Boersma, Koploperteam

In de rubriek Uitgelicht laten we de komende tijd regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?


Ditmaal spreken we met Marije Boersma, een spontane en goedlachse Friezin, die duurzaamheid echt in haar genen heeft. Ze is al een paar jaar betrokken als adviseur bij de Koploperprojecten in Friesland. Veel leesplezier!


Wie is Marije Boersma?


Mijn naam is Marije, geboren in 1987, mem van Wald. Geboren en getogen in Friesland en afkomstig uit een ondernemersfamilie, komt mijn eigen bedrijf COtweeNEUTRAAL niet helemaal uit de lucht vallen. Met werkervaring bij Triodos Bank, een installatiebedrijf en een adviesbureau, ben ik vanaf zomer 2021 actief vanuit mijn eigen bedrijf. Naast verduurzaming ben ik ook actief in coaching met paarden en in mijn vrije tijd mag ik graag paardrijden, hardlopen en lekker buiten zijn met familie en vrienden.


Marije steekt graag de handen uit de mouwen
Marije steekt graag de handen uit de mouwen (foto: Groenpand)

Wat heb je met duurzaam ondernemen?


Vanuit mijn opvoeding heb ik al geleerd om met respect met elkaar om te gaan en toen ik bij Triodos ging werken in 2014 ging er pas echt een (duurzame) wereld voor me open. Ik raakte volledig in de ban van duurzaamheid en heb rond die periode ook mijn eigen leven onder een vergrootglas gehouden: hoe duurzaam was ik zelf eigenlijk? Het zette me aan het denken en ik kwam in die periode in aanmerking met stichting Klimaatgesprekken, die me hielpen de wereld rondom klimaatverandering beter te begrijpen.


Wat is je persoonlijke missie?


Ik zet me in om bedrijven en overheden te helpen zo duurzaam mogelijk te worden. Dit gaat van het aardgasvrij worden van een woonwijk tot het verduurzamen van MKB in het Koploperproject. Dit komt met name uit een zorg voor de aarde: het doet me verdriet dat de balans tussen geven en nemen van mensen op deze wereld zo uit balans is en dat zo weinig oog hebben voor alle elementen (bijv. schoon water, schone lucht, etc.) en de effecten van onze huidige leefstijl. Door me in te zetten voor verduurzaming, heb ik het gevoel dat ik bijdraag aan een wereld die meer in balans is, voor nu en later, voor hier en daar. Het werken voor overheid en MKB biedt mij een goede afwisseling tussen abstract en concreet en de lange en korte termijn. Ik haal er veel voldoening uit als ik resultaat zie, van inzicht tot echt concrete stappen richting een duurzamere toekomst.


Wat inspireert je aan het Koploperproject?


Dat het tastbaar resultaat oplevert en dat ik hiermee bijdraag aan verduurzaming van mijn eigen regio. Ik vind het fijn om met ondernemers in gesprek te zijn over het thema duurzaamheid in de breedste zin en in het project de ruimte en vrijheid te hebben om echt maatwerk te leveren en met actuele uitdagingen en kansen aan de slag te zijn. We volgen vaste onderdelen, maar ik hoor en leer elke keer weer iets nieuws, wat ik weer kan delen met andere Koplopers en de adviseurs.


Marije in gesprek met Koplopers in Noordwest Friesland
Marije (rechts) in actie tijdens een workshop met de Koplopers uit de Friese gastvrijheidssector

Wat doe je zelf aan duurzaamheid?


Veel! Ik heb mijn eigen leven behoorlijk langs een duurzame lat gelegd en ben erg bewust bezig met duurzaamheid. Zo rij ik sinds 2021 elektrisch (en laad dan met name op groene, lokale stroom), pak regelmatig het OV, eet vega en ook regelmatig vegan, koop bij de kringloop en bijv. Sinterklaas of verjaardagscadeautjes via Marktplaats, koop mijn boodschappen lokaal, uit het seizoen en zo veel mogelijk zonder verpakking (ik ben ook actief voor Zero Waste Nederland), ik probeer oude kleding een 2e leven te geven door er bijv. slingers van te (laten) maken en kleding voor mijn zoontje. Ik verwerk mijn GFT resten tot bokashi en ben actief bezig met water- en energiebesparing. Ook meet ik mijn eigen CO2 uitstoot en compenseer die volledig, o.a. door bij elke nieuwe opdracht of verlenging een stel bomen te planten via Trees for All. Dit levert mij niet alleen CO2 compensatie op, maar zorgt ook voor bewustwording bij opdrachtgevers. Er is vast nog van alles wat ik nu even vergeet en ik doe het ook echt niet allemaal perfect, maar ik ben er wel erg bewust mee bezig 😊

留言


bottom of page