top of page

Uitgelicht 💡: Kyra Luijters is duurzame docent van het jaar!

In de rubriek Uitgelicht laten we regelmatig een Koploper, partner of lid van ons Koploperteam aan het woord. Wie zijn ze, wat beweegt ze en wat hebben ze met het Koploperproject?


Ditmaal is er een bijzondere aanleiding om Kyra Luijters in het zonnetje te zetten. Ze werd namelijk afgelopen donderdag verkozen tot duurzame docent van het jaar in het hoger onderwijs! Kyra is enthousiast mede-initiatiefnemer van ons alumninetwerk Het KANNN. Ze stelt zich graag even voor.


Wie is Kyra Luijters?


Ik ben één van de initiatiefnemers van Het KANNN, senior onderzoeker bij het lectoraat Duurzaam Financieren en Ondernemen en docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie bij de Hanze. Leuk dat ik nu in de rubriek ‘Uitgelicht’ mag!


Kyra tijdens de verkiezingsbijeenkomst. Foto: Wouter van Leeuwen
Kyra tijdens de verkiezingsbijeenkomst. Foto: Wouter van Leeuwen

Mijn loopbaan is er één tussen wetenschap en werkveld. Na een universitaire studie sociale & organisatiepsychologie ben ik gepromoveerd op het omgaan met culturele diversiteit in organisaties. Daarna heb ik gewerkt bij TNO op thema’s rondom duurzame inzetbaarheid: hoe zorg je dat medewerkers gezond, gemotiveerd en productief blijven gedurende hun werkende leven (en steeds vaker daarna ook nog)? Hierin was ik naast onderzoeker ook trainer en adviseur. Na een kort uitstapje terug naar de universiteit ben ik bij de Hanze gekomen.


Wat heb je met duurzaamheid?


Alleen onderzoek was me te weinig betekenisvol: wat kunnen we er nu écht mee? Ik vind dat wetenschappelijke kennis veel te vaak op een stoffige plank blijft liggen, terwijl een gefundeerde aanpak goede, praktische handvatten geeft. Grondlegger van de sociale psychologie, Kurt Lewin, zei al ‘niets is zo praktisch als een goede theorie’ en het is mijn missie om die kennis voor meer mensen toegankelijk te maken, bijdragend aan duurzame ontwikkeling.


Zo’n 6 jaar geleden keerde ik terug naar het thema duurzaamheid, toen ik me herinnerde dat ik als kind al acties opzette voor Greenpeace én als student onderzocht hoe het was om te ‘Wonen waar de Wind Waait’ (titel onderzoek, naar windturbines die destijds geplaatst waren rondom Delfzijl).


Wat doe je bij Het KANNN?


Bij Het KANNN is het mijn missie om ondernemers die willen verduurzamen te helpen met kennis die er vaak allang is, maar een praktische vertaalslag nodig heeft. Tegelijkertijd geven de verhalen van Koplopers mij hoop: zoveel investeringen in duurzaamheid, zoveel dat er al kan! Dat is eigenlijk ook mijn eigen belang. En dat belang gun ik onze studenten ook. Studenten krijgen hoop en handelingsperspectief door te leren van de praktische vraagstukken van ondernemers die hun best doen voor een betere toekomst – de toekomst van onze studenten. Anderzijds kan de frisse meedenkkracht van onze studenten koplopers in Het Noorden helpen versnellen.Kyra in haar rol als docent toegepaste psychologie
Kyra in haar rol als docent toegepaste psychologie

Hoe word je duurzame docent van het jaar?


Vorige week donderdag ben ik verkozen tot duurzame docent van het Hoger Onderwijs *. Deze beloning heeft me geraakt, omdat ik hem kreeg voor mijn integrale visie op duurzaamheid, mijn vele samenwerkingen én de uitgesproken verwachting dat ik met deze prijs als ambassadeur in het Noorden veel kan bereiken. Poeh. Dat gaat natuurlijk alleen samen. Help je ook mee?! Het KANNN wil nog veel meer leden 😊.


De uitreiking van de oorkonde. Foto: Emiel Jansen
De uitreiking van de oorkonde. Foto: Emiel Jansen

De deelnemers aan de duurzame docent verkiezing, met Kyra 2e van links. Foto: Wouter van Leeuwen
De deelnemers aan de duurzame docent verkiezing, met Kyra 2e van links. Foto: Wouter van Leeuwen

Wil je met jouw bedrijf of organisatie ook praktisch aan de slag met integrale verduurzaming, samen met andere Koplopers? Of wil je ondernemers tippen? Kijk dan op onze pagina Koploper worden.


Ben je al deelnemer (geweest) aan een Koploperproject. Meld je dan aan als lid van Het KANNN. Hoe meer leden we hebben, hoe meer we kunnen doen voor Koplopers. Aanmelden kan via deze link.* De duurzame docent verkiezing is een initiatief van de Coöperatie Leren voor Morgen, Teachers for Climate, NADO, Youth for Climate, Studenten voor Morgen, Meesters met Dromen, Duurzame PABO en SME. De duurzame docent verkiezing is bedoeld om duurzame docenten in het zonnetje te zetten en verhalen te verzamelen, zodat best practices en eigen ervaringen worden gedeeld. Meer lezen over de verkiezing van 2024? Kijk dan hier.

Comments


bottom of page