top of page

Alumninetwerk Koplopers gelanceerd!

Met een spetterend optreden is gisteren het Koploper Alumni-Netwerk Noord-Nederland (Het KANNN) gelanceerd tijdens het allereerste grote netwerkevent voor deelnemers aan de Koploperprojecten. En nog een mijlpaal: we hebben al meer dan 500 Koplopers! De 500ste werd tijdens de middag bekend gemaakt. Het evenement in De Lawei in Drachten bood een middag vol inspiratie en netwerkmogelijkheden voor duurzame ondernemers.
De Lawei


Het evenement vond plaats in Schouwburg De Lawei in Drachten, die zelf enige jaren geleden meedeed aan een Koploperproject in Smallingerland. Dat De Lawei ook duurzaam bezig is, konden de bezoekers aan alles merken, van de duurzame catering met vegetarische hapjes tot de expositie Plastic Fantastic van Maria Koijk, die vorige week net is geopend. Wat een prachtige match!


Even na binnenkomst was het al een drukte van jewelste op het marktplein, waar verschillende Koplopers hun duurzame producten en diensten presenteerden. In totaal waren zo'n 130 Koplopers aanwezig.Het Koploperproject en Het KANNN


Kyra Luijters van de Hanzehogeschool en Het KANNN heette de bezoekers welkom en ging in gesprek met Jaap de Vries van DZyzzion, de grondlegger en landelijk coördinator van de Koploperprojecten. Hij is hiermee in 2010 al gestart en vertelde hoe het project in bijna 14 jaar tijd tot meer dan 500 bedrijven en organisaties wist uit te groeien. Steeds vaker kwam het verzoek van Koplopers om een eigen netwerk te starten, om onderling kennis en inspiratie uit te wisselen en met elkaar zaken te doen.Jaap kende Margreet Boersma van het Lectoraat Duurzaam Financieren en Ondernemen van de Hanzehogeschool al geruime tijd en vroeg haar om dit nader te onderzoeken. De uitkomst was heel positief, waarop samen met een aantal Koplopers besloten werd om een alumni-netwerk op te zetten, exclusief voor deelnemers aan de Koploperprojecten. Jaap gaf aan dat daarbij zoveel mogelijk wordt samengewerkt met andere bestaande netwerken. Kyra vertelde daarop wat de Koplopers van het netwerk kunnen verwachten en hoe ze lid kunnen worden.Het KANNN wel!


Margreet Boersma ging in haar keynote ‘Het KANNN wel’ in op de worsteling van ondernemers om te verduurzamen in het huidige economische systeem en hoe de weg naar een bloeiende duurzame economie eruit kan zien.
Winnaars van de Koploperprijs


Door de jaren heen zijn er al heel wat Koploperprijzen uitgereikt aan Koplopers die de beste communicatieopdracht maakten, binnen een groep. Romke de Jong, 2e kamerlid en zelf een van de eerste Koplopers, ging in gesprek met zes winnaars, met vragen als wat hen motiveert, inspireert, maar ook wat er lastig is aan duurzaam ondernemen.
Kennissessies


Vervolgens konden de aanwezige deelnemen aan twee van de vier kennissessies over actuele onderwerpen:


  1. CSRD en je organisatie: over wat de aankomende rapportageverplichting vanuit de EU over duurzaamheid betekent voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Door Marjolein Groot Rouwen, registeraccountant en docent accountancy van de Hanzehogeschool / Het KANNN en Harry Marissen van Bentacera (ook een Koploper) en tevens expert sustainability bij Zero CO2.

  2. Circulair ondernemen: met veel kennis, tools en voorbeelden van hoe je dit als ondernemer praktisch kunt aanpakken. Door Bart Volkers van Circulair Friesland/Groningen en Floris van Dijk van Groningen Werkt Sllim.

  3. Slim inspelen op de energietransitie: en vooral welke mogelijkheden er zijn op technisch en juridisch vlak om met bedrijven samen oplossingen te vinden voor de problemen met netcongestie. Door Ceciel Nieuwenhout, expert energierecht van de Rijksuniversiteit Groningen en gemeenteraadslid voor GroenLinks in Groningen.

  4. Psychologie achter duurzaamheid: hoe krijg je je medewerkers en je klanten mee? Wat maakt veranderen lastig? Wat helpt daarbij? Door Emil Bosloper, klimaatcoach Klimaatgesprekken en Kyra Luijters, docent Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool / Het KANNN.Slotact


Toen was het tijd voor een spectaculaire slotact. Entertainer Niek Boes wachtte de bezoekers in de plenaire zaal op als robot uit de toekomst. We hebben het tenslotte over toekomstbestendigheid. Na een tijdje nam hij weer een menselijke gedaante aan, want we zullen het als mensen toch moeten doen. Met een boeiende act vol ongelofelijk knappe stemgeluiden en effecten nam hij het publiek mee in de wereld van duurzaamheid. Meer kan je er eigenlijk niet over vertellen, want je moet dit echt zelf zien.
De 500e Koploper


Als opmaat naar de apotheose, onthulde hij samen met Kyra en Jaap de 500ste Koploper. Dat was Wouter Stadhouders van StadLandWater, een adviesbureau op het gebied van civiel en cultuurtechniek uit Goor (bij Hengelo) en deelnemer aan het recent gestarte tweede Koploperproject in Overijssel. Hij kreeg net als de winnaar van de Koploperprojecten een appelboompje van een oud ras dat symbool staat voor duurzaam ondernemen als continu groeiproces. Plus een jaar gratis lidmaatschap van Het KANNN!
Lancering van Het KANNN


Tot slot kwam het bestuur en het uitvoeringsteam op het podium om het netwerk met een klap op een rode knop officieel te lanceren: Het KANNN!


Als robot nam Niek alle bezoekers mee naar de foyer en het marktplein, waar nog lang en druk werd genetwerkt.


Bekijk hieronder de prachtige aftermovie, gemaakt door Michael Steenbergen Videoproducties ....
Meer ...


  • Onderaan deze pagina vind je een uitgebreidere fotoimpressie met prachtige foto's van Team Horsthuis

  • Meer over het Koploperproject vind je op deze website

  • Meer over Het KANNN vind je op deze website


Met dank aan de volgende partners en sponsoren die dit prachtige event mogelijk maakten:PartnersSponsorenGalerijComments


bottom of page