top of page

Koploperprijs uitgereikt op het Gastvrije Circulaire Congrestival

Vandaag was het Gastvrije Circulaire Congrestival in Leeuwarden met zo’n honderd betrokken partijen uit de provincie. Tijdens de middag werd mooi duidelijk hoe betrokken en actief de sector is; toeristische ondernemers, brancheorganisaties, onderwijs en provincie zetten zich in om de circulaire ambitie in te vullen. Aan het einde van de middag werd de Koploperprijs uitgereikt door gedeputeerde Avine Fokkens.



Het Congrestival was vooral gericht op ondernemers uit de gastvrijheidssector. De bezoekers werden getrakteerd op workshops en presentaties met onderwerpen als biodiversiteit, tegengaan van voedselverspilling en ontwikkelmogelijkheden.


Toch stond vooral de actieve ondernemer zelf in het middelpunt: er was een groep ondernemers die de afgelopen maanden een duurzaam ontwikkeltraject hebben doorlopen om de eigen bedrijfsvoering meer te verduurzamen. Zo waren er maar liefst vijf ondernemers die een Green Key Gold certificaat kregen en tien ondernemers met een Koplopercertificaat.


Een van de workshops werd ingevuld door het Koploperproject. De deelnemers aan het tweede Koploperproject voor de gastvrijheidssector in Friesland gingen in gesprek met andere gastvrijheidsondernemers over nut, noodzaak en mogelijkheden om te verduurzamen. De workshop werd afgesloten met een leuke video-compilatie van vlogjes die door de Koplopers zijn gemaakt.



De middag was ook de formele afsluiting van dit Koploperproject. Aan het einde van de middag kregen de deelnemers dan ook hun Koplopercertificaat uitgereikt van gedeputeerde Avine Fokkens. Toen was het moment aangebroken om de Koploperprijs uit te reiken. De Koplopers hadden een communicatieopdracht aangeleverd, die is beoordeeld door een jury, bestaande uit twee ervaren duurzame Friese ondernemers: Geesje Duursma, eigenaar van Restaurant De Pleats en zelf winnaar van de Koploperprijs in 2013 en Liesbeth Schievink, van de Zaak van Interactie en TONN.


Avine las uit het juryrapport voor: "De jury was unaniem in haar oordeel. Ze kreeg bij het lezen van de inzending gelijk een fijn gevoel. Er straalt een vanzelfsprekendheid uit dat bewust vakantie alleen echt vakantie is wanneer de omgeving in alle factoren bewust is. Op allerlei vlakken zijn al hele mooie stappen gezet, van energiebesparing, biologische en fair trade producten tot het hergebruik van materialen en het bewust maken van de gasten. En er ligt een concreet plan met nog veel meer acties voor de komende twee jaar. Echt de handen uit de mouwen!"


Enigszins verrast nam Monique Feenstra van Vakantieboerderij Sneek de Koploperprijs in ontvangst. Gefeliciteerd en welverdiend!



Het Congrestival werd georganiseerd door de Provincie Fryslân, Vereniging Circulair Friesland, Toeristische Alliantie Friesland en Merk Fryslân. Zij werken hard aan de ambitie om Friesland de meest circulaire regio van Europa te maken. Lees hier het perbericht:


Persbericht Hard op weg als meest circulaire regio van Europa
.pdf
Download PDF • 183KB

It Swettehûs was een perfecte locatie voor deze bijeenkomst. Deze centrale voor de bediening van 40 bruggen en steunpunt voor de Provinciale Waterstaat is grotendeels circulair gebouwd. Tijdens de middag werden rondleidingen gehouden. Lees meer.




bottom of page