top of page

Harwig wint Koploperprijs!

Op 17 november hielden we een inspirerende bijeenkomst bij Harwig Installatietechniek in Emmen, georganiseerd in samenwerking met GreenDrinks Zuidoost Drenthe en het Koploperproject. De deelnemers rondden het project hiermee formeel af. Namens Harwig nam Wilco Krieger de Koploperprijs in ontvangst uit handen van burgemeester Eric Oosterhout van de gemeente Emmen ...Linda Meijer van GreenDrinks heette de bezoekers welkom, waarna Maureen Nederhoed, directeur van Harwig een boeiende uitleg gaf over hoe het bedrijf omgaat met duurzaamheid. Ze maakte onderscheid tussen het installatiebedrijf als chirurg of leefstijladviseur. Oftewel, het gaat niet alleen om installaties, maar ook om gedrag van de gebruikers en het functioneren van een gebouw als geheel. Ook benadrukte ze de urgentie: niets doen is geen optie!Jaap de Vries van DZyzzion en founder van het Koploperproject liet vervolgens een kort filmpje zien over het project, waaraan inmiddels meer dan 450 bedrijven meededen, en vertelde over hoe het project in Zuid- en Oost-Drenthe was verlopen. Margo Verhagen en Jolanda Howell, ook lid van het Koploperteam Drenthe vertelden hoe zij de samenwerking met de Koplopers hebben ervaren.


Daarna ging Jaap in gesprek met de Koplopers over duurzaam ondernemen in hun bedrijf. Over waar ze trots op zijn, wat het Koploperproject heeft opgeleverd en wat hun ambities zijn voor de toekomst. Goed om te horen was dat alle Koplopers trots zijn op het sociale karakter van hun bedrijf. Blij personeel staat voorop. Daarnaast dragen ze allemaal op hun manier bij aan een duurzamere samenleving en een sterkere regionale economie. Bijvoorbeeld: Hazenberg door inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, Bekman door duurzaam bouwen, Mulder door conserveren van vastgoed, Freeland door duurzaamheidseisen te stellen aan leveranciers, Harwig door energiezuinig maken van gebouwen, Ferr-Tech door hun innovatieve waterzuiveringsoplossingen en DNN door innovatieve oplossingen om daken multifunctioneel te maken (“wij brengen de natuur naar het dak”). Ook hebben ze allemaal al veel stappen gezet om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen.Het Koploperproject heeft de deelnemers geholpen om duurzaamheid structureler op te pakken. Vooral de nulmeting en de Duurzaamheidsagenda bleken erg nuttig. En niet in de laatste plaats het leren van elkaar.


Toen was het moment aangebroken voor de uitreiking van de Koploperprijs. Die wordt altijd uitgereikt aan de meeste overtuigende communicatieopdracht en bestaat uit een biologisch gekweekt appelboompje van een oud (in dit geval Drents) ras, dat symbool staat voor duurzaam ondernemen als continu groeiproces. De jury bestond uit Margo Verhagen en Jaap de Vries van het Koploperteam en Sanne Marissen van Harrier/ZeroCO2, die een paar jaar geleden zelf de Koploperprijs won.


Burgemeester Eric Oosterhout las het juryrapport voor. Daaruit bleek dat het een close-call was, maar Harwig kwam als winnaar uit de bus. Maureen Nederhoed en Wilco Krieger, die namens Harwig aan het project meedeed, namen de prijs in ontvangst. Alle Koplopers ontvingen het Koplopercertificaat.


Na afloop werd nog lang nagepraat, onder het genot van een drankje en duurzame hapjes.


De deelnemers aan dit Koploperproject Zuid- en Oost-Drenthe waren:


  • Bouwbedrijf Bekman, Erica

  • DNN, Emmen

  • Ferr-Tech, Meppel

  • Freeland Outdoor Vegetables, Emmen

  • Harwig Installatietechniek, Emmen

  • Mulder Schilders, Emmen

  • Schoonmaakbedrijf Hazenberg, Ter Apel

Het ligt in de bedoeling om in 2023 met een nieuwe groep Koplopers uit de regio van start te gaan. Heb je interesse om mee te doen met jouw bedrijf of organisatie? Neem dan contact op met: info@koploperproject.nl.


Zie hieronder een fotoimpressie van de bijeenkomst.Comentários


bottom of page