Op 25 november vond bij VEPA in Emmen het startontbijt plaats van een nieuw Koploperproject met bedrijven uit de regio Zuid- en Oost-Drenthe. Zij gaan de komende maanden samen aan de slag met het op een structurele manier verduurzamen van hun bedrijf. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar hun bedrijfsvoering, maar ook naar de product- en dienstverlening.
De kick-off werd verricht door wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen, die aangaf trots te zijn op de vele mooie en innovatieve bedrijven in Emmen. Maar ook ziet hij dat er nog veel werk verzet moet worden om te komen tot een duurzame, circulaire en inclusieve economie. Samenwerking en leren van elkaar is daarin cruciaal. Het Koploperproject is daar een mooi voorbeeld van. Dat er bedrijven uit meerdere gemeenten aan meedoen is ook mooi, want “duurzaamheid stopt niet bij de gemeentegrens”.
Vervolgens stelden de deelnemers zich voor aan de groep. Daaruit bleek dat alle deelnemers al goed op weg zijn met duurzaam ondernemen, maar tegelijkertijd ook nog veel uitdagingen zien. Zomaar een paar quotes: Ton Bosch van Kraats Kaas in Hoogeveen; “eigenlijk is ons bedrijf 1 grote koelkast en gebruiken we dus heel veel energie. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en hoop dat als ik straks met pensioen ga, ik al wat duurzame paaltjes heb geslagen voor de toekomst van het bedrijf.” Judith Lefèvre van Ferr-Tech, een jong en innovatief bedrijf op het gebied van waterzuivering: “Als start-up willen we een belangrijke bijdrage aan de SDG’s leveren op gebied van waterkwaliteit en schaarste en we willen vanaf de start een groen DNA tot in de haarvaten. Het Koploperproject komt dan ook voor ons precies op het goede moment”. Emile Suringar van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, die eerder meedeed met een Koploperproject in Assen: “Uit eigen ervaring, gun ik iedereen dat ze met de neus op de feiten worden gedrukt in dit project. Het was voor ons wel een eye-opener wat we allemaal nog meer konden doen”.
Wilco Krieger van Harwig Installatietechniek vertelde dat klanten steeds vaker vragen naar wat het bedrijf zelf aan duurzaamheid doet. Dat herkennen ook Marc Emmens van Mulder Schilders en Johan Bakker van Schoonmaakbedrijf Hazenberg. Bij DNN gaat het al lang niet meer alleen over dakbedekking, vertelde Martijn Kerkdijk. Zonnepanelen, groene daken, witte dakbedekking en zelfs chips om lekkages te meten, behoren inmiddels ook tot onze werkzaamheden. Ook Flory Asbestverwijdering doet veel meer dan het verwijderen van asbest, zoals circulair slopen en het zoeken van afzetmarkten voor producten en materialen die daarbij vrijkomen, tot en met zonnepanelen en warmtepompen. “Daarbij werken we samen met diverse netwerkpartners, want je kunt dit niet alleen”, aldus Martin Flory. Ook Bouwbedrijf Bekman doet mee, maar kon helaas niet aanwezig zijn.
Het Koploperproject is een initiatief van Jaap de Vries van Dzyzzion en wordt in meerdere provincies uitgevoerd, samen met partners uit de regio. In de afgelopen jaren deden al ruim 430 bedrijven mee in meer dan 45 Koploperprojecten. Jaap gaf een presentatie over ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen en legde uit hoe het project precies in z’n werk gaat. De deelnemers worden begeleid door het Koploperteam Drenthe, bestaande uit Margo Verhagen van In Circulaire Kringen, Jolanda Howell van Met Groene Ogen en Jaap. Ze gaan tot aan de zomer van 2022 intensief met elkaar aan de slag. Het project wordt ondersteund door meerdere partijen: de gemeenten Emmen, De Wolden en Hoogeveen, provincie Drenthe, Ik Ben Drents Ondernemer, GreenDrinks Emmen, Ondernemend Emmen, Energiefonds Drenthe, Rabobank, MVO Platform Noord, Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Ondernemend Hoogeveen en de Hoogeveense Uitdaging.
“We hebben VEPA uitgekozen als plek voor de kick-off, omdat dit bedrijf een echte Koploper is als het gaat om circulair ondernemen”, aldus Jaap. Erik Luisman van VEPA leidde de groep rond in de Fair Furniture Academy, een inspirerende plek waarin veel van de mooie innovaties van VEPA staan uitgestald, inclusief projecten die minder goed geslaagd zijn. Ook dat hoort bij circulair ondernemen. Het is veel experimenteren. Soms mislukt dat, maar daar leer je ook weer van. Belangrijk motto van VEPA is “zeg wat je doet en doe wat je zegt”. Wellicht een van de meest spraakmakende projecten van VEPA is Plastic Whale by Vepa, circulair kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. Daar waren de deelnemers wel van onder de indruk.
Er zijn nog een paar plekken vrij voor andere bedrijven, maar vol=vol, dus wees er snel bij! Aanmelden kan via info@DZyzzion.nl.
"Het was een leerzame en inspirerende ochtend, al diverse eyeopeners gehad en ik heb veel zin in dit project".
Wilco Krieger
Manager Utiliteit, Harwig Installatietechniek
Comentarios