top of page

Groene inspiratieborrel tweede Koploperproject in de stad Groningen, Bedrijvenvereniging Zuidoost

Groningen - 20 november 2019

De bijeenkomst werd gehouden in de multifunctionele vestiging voor flexibele werkplekken van My Office. De vriendelijke, frisgroen kantoortuin is voorzien van een indrukwekkende levende plantenwand. Als je het gebouw binnenkomt daalt er een weldadige rust op je neer.

Zo’n twintig geïnteresseerde ondernemers met allen een bedrijf gevestigd op industrieterrein Zuidoost zijn hier naartoe gekomen. Aandachtig luisteren ze naar de inleiding over het Koploperproject toekomstbestendig ondernemen. Met voorbeelden, verhalen en anekdotes van voorgaande Koplopers op het gebied van People, Planet en Profit wordt uitgelegd wat het Koploperproject inhoudt.

In het Koploperproject staat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) centraal. Tijdens het project van ongeveer tien maanden gaan de ‘Koplopers’ praktisch en strategisch aan de slag met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In inspirerende workshops delen de Koplopers onderling de resultaten en ervaringen van een grondige doorlichting en duurzame ideeën. Deze inzichten vertalen ze dan naar duurzame ambities en actieplannen.

Het tweede deel van de middag wordt ingevuld door een ervaren Koploper. Dit keer vertelt Michiel van der Stel, directeur van de Van Ginkel Groep met vestigingen in Hoogezand en Haaksbergen zijn verhaal. De Koploper deed mee in 2017. Vele successen vielen het bedrijf sindsdien ten deel.

Circulaire Economie

Michiel start met het benoemen van een aantal resultaten die bijdragen aan de circulaire economie. ‘Onze koffiedrab wordt nu apart ingezameld en krijgt een nieuw leven op het terrein van de Suikerunie als oesterzwammen. Het overjarig archief krijgt een metamorfose en komt terug als toiletpapier. Snoeihoutresten krijgen we aangeleverd als geperste palletkorrels voor de kachel die nu ons magazijn verwarmt. Ons pand is aardgasvrij!

Het Koploperproject heeft bezit van ons bedrijf genomen en het belangrijkste onderdeel van het Koploperproject is de P van Pleisure ‘aldus Michiel. ‘Bovendien heeft de investering in het Koploperproject na 1,5 jaar ons nu al 300.000 Euro opgebracht. Dus grijp de kans die je nu krijgt.’

Talloze andere voorbeelden die het bedrijf winst hebben opgeleverd passeren de revue. Onder andere op het gebied van mobiliteit, aanbestedingen, klanten, medewerkers, nieuwe partnerships, projecten, publiciteit en social return. Dankzij de geïntegreerde verankering van MVO in je bedrijf, blijf je voortdurend aan nieuwe kansen werken. Ook als het project afgelopen is. De aspirant-Koplopers zijn onder de indruk. Ook de ondernemer die dacht al klaar te zijn op het gebied van duurzaam ondernemen is overtuigd. Al krijgt hij wel even hulp van een andere Koploper bij het uitzoeken van een nieuwe bril. Daarmee werpt hij snel een nieuwe blik op zijn bedrijf en constateert dat er ook daar nog de nodige winst valt te halen.

Een mooie afsluiting van een interessante middag, waarin veel is losgemaakt bij de ondernemers. Vicevoorzitter Harry Bouma van de bedrijvenvereniging Zuidoost, sluit de middag af met de wens iedereen terug te zien tijdens de aftrap van het Koploperontbijt in januari. Iets om naar uit te zien want ook daar staat de P van Pleisure model voor de ‘onmeetbare’ winst voor de Koplopers.

Lees hier het bericht van de Bedrijvereniging Zuid Oost Groningen: https://bedrijvenvereniging-zo.nl/nieuws/koploperproject-zuidoost-in-januari-van-start

bottom of page