top of page

Koplopers Ede inspireren elkaar

Op 17 oktober vorig jaar startte een eerste groep ondernemers uit Ede met het Koploperproject. Daarna ging het Koploperteam Ede bij alle bedrijven langs om de nulmetingen uit te voeren. Op 6 maart kwam de groep weer bijeen om de uitkomsten met elkaar te delen.



De Koplopers bij elkaar in de knusse ontmoetingsruimte van Reklet
De Koplopers bij elkaar in de knusse ontmoetingsruimte van Reklet


Rondleiding


Na een korte introductie over de stand van zaken, werden de Koplopers getrakteerd op een boeiende rondleiding bij het gastbedrijf Reklet. Dit bedrijf biedt oplossingen, zoals displays en andere visuele communicatiemiddelen die retailers helpen om hun merk en producten effectief te presenteren. Dit kunnen onder andere het gebruik van digitale schermen, banners, en andere promotiematerialen zijn.



Rondleiding in kleinere groepen in de productiehal
Rondleiding in kleinere groepen in de productiehal


Uitwisseling nulmetingen


Na de rondleiding volgde een presentatie over de resultaten van de Milieubarometer. Daarmee kregen de deelnemers inzicht in hun milieuprestaties, waaronder hun CO2-footprint. Omdat elk bedrijf uniek is, verschilden de resultaten, maar met heldere grafieken werden zowel individuele als gezamenlijke inzichten gedeeld. Naast de Milieubarometer bestaat de nulmeting ook uit de DuOn-scan, waarmee een integraal Duurzaamheidsprofiel van elk bedrijf is opgesteld.


De resultaten van beide tools werden vervolgens onderling gedeeld in drie groepen. Dit gaf waardevolle inzichten in sterke punten en uitdagingen op het gebied van proces, bestuur, mensen (People), milieu (Planet) en de potentiële voordelen van duurzaam ondernemen (Profit). In een plenaire terugkoppeling werden vervolgens inzichten en conclusies uitgewisseld.


Duidelijk werd dat het ene bedrijf verder is dan het andere, maar dat alle Koplopers intrinsiek gemotiveerd zijn om te verduurzamen en te werken aan hun toekomstbestendigheid. Veel laaghangend fruit, zoals ledverlichting, afvalscheiding en vaak ook zonnepanelen, is door alle bedrijven eigenlijk al wel geplukt. Bij een aantal bedrijven is duurzaam ondernemen integraal onderdeel van hun visie, missie en strategie, zoals bij Restore (kringloop) en ACV ('afval' bedrijf). Waaijenberg (verhuisbedrijf) biedt klanten 'kringloopdozen' aan, waarin ze spullen kunnen verzamelen die vervolgens naar Restore worden gebracht. Een mooi voorbeeld van samenwerking en ook circulair en sociaal. Zo heeft elke Koploper wel mooie voorbeelden.



Uitleg door Jos van de Velde van ACV over de uitkomsten van de nulmeting
Uitleg door Jos van de Velde van ACV over de uitkomsten van de nulmeting


Tegelijkertijd zijn er ook nog veel uitdagingen. Veel Koplopers zoeken bijvoorbeeld nog naar manieren om aardgasvrij te worden en over te stappen op elektrisch rijden, waarbij de huidige netcongestie vaak een obstakel vormt. Maar het gaat niet alleen over milieuthema's. Ook op sociaal gebied zijn er uitdagingen, bijvoorbeeld om een duurzaam personeelsbeleid uit te voeren om zo medewerkers (in deze krappe arbeidsmarkt) vast te kunnen houden. Toch scoort deze groep in de nulmeting gemiddeld duidelijk hoger op de sociale thema's dan op de milieuthema's.


Ondanks alle mooie stappen die zijn al gezet, ontbreekt vaak nog wel wat structuur in de aanpak van duurzaam ondernemen. Dat bleek wel een duidelijke gemene deler. Daar gaan de Koplopers in de komende weken mee aan de slag, door een praktisch actieplan op te stellen (de DuOn-Agenda), waarmee duurzaam ondernemen meer een structureel verbeterproces wordt, met meetbare resultaten.


Tot slot, net als bij veel andere MKB-bedrijven, bleek de communicatie over duurzaamheid nog vaak onderbelicht. Er wordt veel gedaan, maar dit wordt te weinig uitgelicht. Ook daarmee gaan de Koplopers in de volgende fase mee aan de slag.


 

"𝘋𝘰𝘰𝘳𝘥𝘢𝘵 𝘦𝘳 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘸𝘦𝘪𝘯𝘪𝘨 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘪𝘫𝘷𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘪𝘯 𝘕𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘪𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘧𝘢𝘣 𝘴𝘤𝘩𝘰𝘰𝘳𝘴𝘵𝘦𝘯𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯, 𝘷𝘰𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘵 𝘭𝘢𝘴𝘵𝘪𝘨 𝘰𝘮 𝘥𝘶𝘶𝘳𝘻𝘢𝘢𝘮𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘢𝘵𝘴𝘤𝘩𝘢𝘱𝘱𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘵𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘯𝘦𝘮𝘦𝘯 (𝘔𝘝𝘖) 𝘤𝘰𝘯𝘤𝘳𝘦𝘦𝘵 𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘦𝘵𝘣𝘢𝘢𝘳 𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯. 𝘏𝘦𝘵 𝘒𝘰𝘱𝘭𝘰𝘱𝘦𝘳𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘤𝘵 𝘋𝘶𝘶𝘳𝘻𝘢𝘢𝘮 𝘖𝘯𝘥𝘦𝘳𝘯𝘦𝘮𝘦𝘯 𝘌𝘥𝘦 𝘩𝘦𝘭𝘱𝘵 𝘰𝘯𝘴 𝘰𝘮 𝘰𝘱 𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘳𝘢𝘬𝘵𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘮𝘢𝘯𝘪𝘦𝘳 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘥𝘢𝘵𝘢 𝘵𝘦 𝘬𝘪𝘫𝘬𝘦𝘯. 𝘏𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘪𝘯𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘧𝘰𝘤𝘶𝘴- 𝘦𝘯 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦𝘱𝘶𝘯𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘶𝘶𝘳𝘻𝘢𝘮𝘦 𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘦𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵𝘣𝘦𝘴𝘵𝘦𝘯𝘥𝘪𝘨𝘦 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘪𝘬𝘬𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦’’.

Wilbert Hendriksen van Exclusieve Schoorstenen BV

 


Durf-te-vragen-sessie en afronding


De middag werd afgesloten met een durf-te-vragen-sessie. Daarin konden deelnemers hulpvragen stellen, waarbij via post-its oplossingen, ideeën en contactpersonen met de vragensteller werden gedeeld. Een snelle en effectieve manier om elkaar verder te helpen!


Al met al was het een geslaagde, leerzame en inspirerende middag. Dank aan alle deelnemers, partners en de gastorganisatie! 🙏💡🌍



Gastheren Almer van der Waal en Patrick Post van Reklet kregen van adviseur Monique Moréé een 'kroostegel', waarmee hun terrein nog wat verder kan worden vergroend
Gastheren Almer van der Waal en Patrick Post van Reklet kregen van adviseur Monique Moréé een 'kroostegel', waarmee hun terrein nog wat verder kan worden vergroend


Betrokken partijen


In totaal doen in deze groep 12 bedrijven mee. Meer daarover vind je in het nieuwsitem over de kickoff op 17 oktober. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners in Ede: de gemeente Ede, aaff (voorheen Alfa Accountants) en Rabobank Vallei en Rijn. De Koplopers worden begeleid door adviseurs Elise Vonk en Monique Morée, die op hun beurt worden ondersteund door Remco van Dijk (regiocoördinator Koploperproject Gelderland) en Jaap de Vries (landelijke coördinator).

bottom of page