top of page

Quotes van Koplopers

“Ik wil jullie, namens het hele greenteam, nogmaals hartelijk danken voor je betrokkenheid en inzet tijdens het Koploperproject. Jullie hebben ons telkens voorzien van zeer waardevolle feedback, dit is door ons ontzettend gewaardeerd!”

Siebren Greidanus

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden

“Wij deden al veel aan duurzaamheid, maar door het Koploperproject vielen alle puzzelstukjes op hun plek”

Henk Slik

PMF Industry Group, Uithuizen

"Het Koploperproject heeft ons nieuwe en verhelderende inzichten gegeven in ons duurzaam beleid. Het heeft ons veel geleerd en we hebben er heel veel (groene) energie van gekregen".

 

Rob Gulmans

Quercus Boomexperts, Eelde

"Ik raad andere bedrijven absoluut aan om ook mee te doen met een Koploperproject. Het is een enorme stimulans om op een goede en structurele manier bezig te gaan met verduurzaming. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt voor wat betreft het verduurzamen van je eigen bedrijf en je leert van anderen."

Ron Koelma

Coördinator Arbo & BHV, De Nieuwe Kolk (DNK) Assen

"Ik zou andere bedrijven zeker aanraden om mee te doen. Het is een mooie manier om positief kritisch naar je eigen bedrijfsvoering te kijken en het verduurzamingspotentieel te bepalen.".

Oscar Otto

Facilitair manager Kalsbeek BV, Tynaarlo

"In onze Koplopergroep zijn we allemaal klant van elkaar geworden. De bijeenkomsten zijn hartstikke leuk, je leert van elkaars hobbels en uitdagingen en dat schept een band. MVO heeft bezit van ons bedrijf genomen. Ik ben er van overtuigd dat er zonder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen geen toekomst is voor je bedrijf."

 

Michiel van der Stel

Van Ginkel Groep, Hoogezand

"Dankzij het Koploperproject kreeg de MVO-gedachte een enorme boost binnen ons bedrijf. Inmiddels is MVO al niet meer weg te denken en zetten we maandelijks nieuwe stappen."

André Buwalda

Sijperda Verhuur

"Het resultaat van het Koploperproject is heel concreet. Zo installeerden wij in ons bedrijf energiemeters en stimuleerden we leveranciers met prikkelende vragen over hun MVO- beleid."

Frans Andeweg

Oldenburger Fritom, Veendam

"Dankzij inzichten en aanbevelingen uit het Koploperproject heb ik nieuwe onderwerpen onder de aandacht van onze jonge medewerkers kunnen brengen. Bewustwording triggeren bij de jeugd levert veel op en is heel erg leuk."

Margriet Nieuwenhuis

Gasterij Natuurlijk Smeerling

"Een prominente rol, dat heeft MVO dankzij het Koploperproject gekregen in onze organisatie. Werden voorheen andere keuzes gemaakt, nu zijn People, Planet & Profit vanzelfsprekend binnen Verno Materieelverhuur. Groene stroom, klimaatneutrale diesel en hybride materieel zijn nu enkele van onze speerpunten."

Karin Mast

Verno Materieelverhuur, Leeuwarden

"Wij zagen het Koploperproject als een kans om ons MVO-beleid verder te verdiepen en ons meer te profileren als duurzaam bedrijf. Onze MVO-prestaties zijn in kaart gebracht via de DuOn-Scan, die grotendeels op ISO 26000 is gebaseerd. Dat was heel handig, want ik heb zelf geen tijd om de hele richtlijn zelf door te nemen. Doordat ISO 26000 breder, analytischer en meer beleidsmatig is, was het een mooie aanvulling op Green Key, dat meer gericht is op het afvinken van praktische maatregelen.

 

Door de ‘kapstok ‘van ISO 26000 hebben wij meer grip gekregen op wat MVO precies voor onze organisatie betekent. De DuOn-Scan visualiseert de resultaten in overzichtelijke grafieken. Dat is erg handig. Ook geeft deze allerlei praktische aanbevelingen. Echt maatwerk. Dat maakt het prachtig. Dan kan je het goed aan de mensen uitleggen.

Het heeft ons ook financieel veel opgeleverd. We hebben in korte tijd zo’n 9% energie kunnen besparen. Daarnaast heeft de aandacht rond het Koploperproject ons direct al €27.000 aan extra omzet opgeleverd."

Tjitte de Wolff

Hotel Tjaarda Oranjewoud

“Fritech is door het Koploperproject ontzettend enthousiast geworden en ik zal als MVO coördinator zorgen voor de verdere uitrol van acties op het gebied van duurzaam ondernemen.”

Naiyara van der Veen

Re-integratiemedewerker bij Deltawerkers / Fritech Re-integratie, Buitenpost

"Voor de provincie Fryslân is het Koploperproject een prachtige manier om het MKB te betrekken in onze inspanningen om een duurzamere regionale economie te stimuleren. De deelnemers zijn erg enthousiast, net als de betrokken gemeenten. We zijn nu van plan om deze ervaring op te schalen naar andere beleidsterreinen."

Tjitske Jeltema

Projectleider duurzame innovaties bij de provincie Fryslân

"Wij zijn trots dat we mee hebben gedaan met het Koploperproject. Dit was de start voor onze duurzame toekomst"

Wesley van Wilpe

Zijlstra Beroepskleding BV

Franeker

Wij zijn enorm geïnspireerd door dit Koploperproject en gaan door met het verduurzamen van onze bedrijfsvoering. En als het even kan ook die van onze leveranciers en opdrachtgevers

Frans van der Plaat

Verstegen accountants en adviseurs

"Doe mee aan het Koploperproject. Je kijkt dan op een andere manier naar je eigen bedrijf, maar je ziet ook van andere bedrijven, organisaties en ondernemers hoe zij dingen aanpakken en kunt dilemma’s met elkaar bespreken. Je maakt er bewust tijd voor om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De onafhankelijke nulmeting is een goed vertrekpunt."

 

Jeanne de Vries en Malou Hijink

Royal Flora Holland, Eelde

“Ultraware heeft inmiddels meerdere prijzen gewonnen, maar de Koploperprijs is voor ons wel de meest waardevolle beloning, omdat dit project ons heel veel inzicht heeft opgeleverd, ondanks dat we al heel ver waren met duurzaamheid”.

 

Serge de Mul

Ultraware, Assen

Voor WLN betekende het Koploperproject een hernieuwde gestructureerde start betreffende MVO, inzicht in de belangrijke punten om CO2 neutraal en klimaatneutraal te zijn. Het inzichtelijk maken van de status en prioritering van de actiepunten. Er is ook beleid opgesteld betreffende duurzaam ondernemen:

  • Bij proces: beleid en communicatie.

  • Bij planet: nadenken over milieumanagement en bewust zijn en circulair maken van onze afvalstroom plastic monsterflessen.

  • Bij profit: duurzaamheid meenemen bij technologische projecten die WLN uitvoert voor haar klanten. dus innovatie en ontwikkeling.

Hilde Prummel

Directeur WLN Glimmen

"Een mooi project, precies op het goede moment voor Inducon BV. Mede hierdoor komen wij erachter hoeveel mogelijkheden er al zijn om de gehele bedrijfsvoering te verduurzamen en te optimaliseren. Een must voor iedere organisatie!"

 

Trea de Vries

Inducon BV

“Ik vond het een leuke ervaring en heb kunnen zien en leren hoe andere bedrijven met MVO omgaan. MVO staat vanaf nu bij ons op elke agenda, wij houden bij investeringen en beslissingen rekenschap met MVO.”

René Kuipers

Kumoweld

“Voor mij was het heel verrassend, het begin van een andere manier van denken. Ik ging er vrij blanco in, dacht dat we al heel goed bezig waren. Maar bij de nulmeting bleek dat er voor ons bijvoorbeeld op het terrein van vervoer en afval nog een wereld te winnen was. We werken nu in het vervoer een stuk efficiënter en zijn een stuk kritischer naar onze leveranciers. Ingrediënten die eerst in zakken van twee kilo kwamen, komen nu in bags van honderd kilo. Dat scheelt enorm veel afval. Het project heeft mij heel enthousiast gemaakt. Het heeft geleid tot een ambitieuze doelstelling: CO2-neutraal zijn in 2020. Het gaat allang niet meer om alleen energie besparen, maar meer over de toekomst van je bedrijf."

Romke de Jong

De Jong's IJs, Gorredijk

"Het Koploperproject gaf ons goede handvatten om MVO-beleid in het bedrijfsjaarplan te integreren. Die bewustwording begon met ‘waar ben je nu weer mee bezig’, maar resulteerde in een flow aan spontane ideeën vanuit onze hele organisatie.’’

Luit Huisman

VIB Netwerken, Zuidbroek

"Dankzij het Koploperproject zijn wij nu een van de koplopers in de eredivisie op het gebied van duurzaamheid!"

Edwin Froma

FC Groningen

“Het Koploperproject helpt ook bij het behalen van onze ISO 9001 en ISO 14001 certificeringen. De auditor was vooral onder de indruk van de DuOn-Agenda”

Dennis Blaauwgeers

DNN Groep

Emmen

“Het Koploperproject werkt, omdat we echt van elkaar leren. Diverse keren per jaar hebben we een bijeenkomst en dan delen we onderling onze bevindingen. Dan realiseer je je dat je een bepaald traject al hebt doorlopen, of dat er inderdaad nog iets meer gedaan kan worden. En je stimuleert elkaar ook. Ik zou andere bedrijven zeer aanraden om ook aan te sluiten bij dit project. Je hoeft niet per se heel groot te denken; besparingen en positieve aanpassingen komen vaak met kleine stapjes al tot stand. Je moet er natuurlijk tijd in steken, maar dat is het zeker waard.”

Lize Bakker

Mannen van Staal, Leeuwarden

“Het Koploperproject is een van de weinige projecten die echt aanslaat bij bedrijven. Het is hartstikke leuk om aan mee te werken.”

Jan Gropstra

Gemeente Ooststellingwerf

"Het Koploperproject heeft ons echt bewust gemaakt van ons energieverbruik, onze CO2-uitstoot en meer. Ik moet zeggen: er is echt een wereld voor me opengegaan! Er zijn zoveel grote en kleine initiatieven op dit gebied! Het Koploperproject heeft ons echt wegwijs gemaakt. Ook in onze sector, de uitvaartbranche. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van iets heel bijzonders, namelijk een groene uitvaart. Een duurzame uitvaart organiseren begint met slimme keuzes maken. Hoe zorg je voor zo min mogelijk milieubelasting, zonder dat je kosten (veel) stijgen? Een goed voorbeeld hiervan is de catering. Laat die door een lokale partij verzorgen. Dat scheelt dan heel wat vervoerskilometers en dus brandstofverbruik en uitstoot van CO2. Ook qua vervoer valt er genoeg te kiezen, ook bij ons. Zo bieden we de rouwfiets aan en hebben we een Tesla die mee kan rijden in de stoet. Ook nog iets om over na te denken: wat voor kist wil je gebruiken? De ene houtsoort is de andere niet en hierin kunnen we je adviseren. Dat geldt ook voor de bekleding: gebruik je organisch of synthetisch materiaal? Op dit moment is een partij bezig om een volledig biologisch afbreekbare kist te ontwikkelen met behulp van hennepvezel en schimmels. Ontzettend bijzonder, dus ik ben heel erg benieuwd naar hoe dit zich ontwikkelt."

 

Martine van Vuure

Van Vuure Uitvaartverzorging, Hilversum

bottom of page