top of page

Impuls voor duurzaam ondernemen door MKB-koplopers in Fryslân


Deelnemers aan de inspiratiebijeenkomst Koploperproject Noardwest Fryslân
Inspiratiebijeenkomst Koploperproject Noardwest Fryslân

Op uitnodiging van Zijlstra Beroepskleding in Franeker, kwam op 9 juli een aantal ondernemers uit Noardwest Fryslân bijeen voor een inspiratiebijeenkomst over het Koploperproject duurzaam ondernemen. Dit project heeft als doel om vooruitstrevende MKB-ondernemers en andere organisaties de kennis, de tools en het netwerk te bieden om duurzaam te innoveren en beter in te spelen op de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie. Eerder deden al zo'n 400 bedrijven en organisaties mee aan een Koploperproject.


Na de zomervakantie willen de aanwezige bedrijven zelf aan de slag met een nieuw Koploperproject in de regio Noardwest-Fryslân. Er is nog ruimte voor een aantal extra deelnemers!


Jaap de Vries van DZyzzion, die in 2010 startte met het eerste Koploperproject, presenteerde een aantal actuele trends die steeds meer impact krijgen op de wijze waarop bedrijven en organisaties opereren. Het gaat dan uiteraard over de afbouw van fossiele brandstoffen en de ontwikkeling naar een circulaire economie, maar ook over zaken als de snelle ontwikkeling van technologie, ketenverantwoordelijkheid en sociaal ondernemen. Duurzaam ondernemen gaat volgens Jaap over veel meer dan een milieuvriendelijke bedrijfsvoering, maar gaat vooral over innovatie en de toekomst van je bedrijf. Toekomstbestendig ondernemen dus!


Koploperproject logo

Vervolgens vertelde Jaap over het doel en de opbouw van het Koploperproject, waarin de deelnemers samen heel concreet aan de slag gaan om (nog) duurzamer te ondernemen. Ze worden daarin deskundig begeleid, krijgen een uitgebreide nulmeting en stellen een praktische duurzaamheidsagenda op, waarmee duurzaam ondernemen echt een permanent verbeterproces wordt in plaats van losse acties. Ook leren ze beter communiceren over hun duurzaamheidsprestaties. Maar vooral ook leren de deelnemers veel van elkaar, wat vaak leidt tot aanstekelijk enthousiasme. En je ziet dat "de deelnemers vaak ook klant van elkaar worden, omdat er door deelname aan het project een vergelijkbare mindset en ook onderling vertrouwen ontstaat".


Sinds 2010 deden er al bijna 400 bedrijven en organisaties mee aan een Koploperproject, vooral in Noord-Nederland. Als gevolg van de coronacrisis wordt duurzaam ondernemen volgens Jaap alleen nog maar belangrijker.


Dit laatste werd vervolgens ook bevestigd voor Michiel van der Stel van de Van Ginkel Groep uit Hoogezand, die een aantal jaren geleden meedeed in een Koploperproject in Midden-Groningen. Hij vertelde enthousiast over zijn ervaringen: "Wij zijn in onze groep allemaal klant van elkaar geworden". Ook stelde hij: "onze deelname aan het Koploperproject was een van de beste investeringen die we tot nu toe hebben gedaan. Het levert niet alleen veel op, maar is ook hartstikke leuk". Michiel was al lang overtuigd dat duurzaam ondernemen belangrijk is. Maar door het Koploperproject is het binnen het bedrijf pas echt in een stroomversnelling gekomen.


Vervolgens kwam er een hele lijst van mooie stappen die het bedrijf sindsdien heeft gezet. Van de inzet van mensen met een beperking tot het inrichten van een afvalstraat, elektrisch rijden, gasloos verwarmen, milieuvriendelijke schoonmaak en terreinonderhoud, het opzetten van een speciaal bedrijf met oplossingen voor fossielvrij verwarmen, andere vormen van aanbesteden en nog veel meer. "En er komen nog steeds weer nieuwe dingen bij". Volgens Michiel heb je de deelnemersbijdrage zo weer terugverdiend en levert het project juist heel veel op. "Maar je moet er wel wat voor doen. Zeker in het begin kost het wel tijd om gegevens te verzamelen". Maar het is goed om deze zaken op orde te hebben, want je klanten zullen er op een gegeven moment ook naar gaan vragen. "Belangrijk is om ook je medewerkers erbij te betrekken", aldus Michiel. "Die zijn bij ons ook erg enthousiast geworden en ik zou dit verhaal ook zo door een van mijn collega's kunnen laten houden".


De aanwezige ondernemers reageerden heel positief op het verhaal en gaan vrijwel zeker meedoen aan het project. Zo ook gastheer Joop Zijlstra: "Ik ben onder de indruk. Het is nog completer en praktischer dan ik dacht". Ook de aanwezige medewerkers van de gemeente Waadhoeke zijn positief. Naast de eerste shortlist van een 7-tal bedrijven is er nog ruimte voor meer bedrijven uit de regio. De totale deelnemersbijdrage is €3.133. Daarvan kunnen MKB-bedrijven €1.500 terug krijgen via de Friese MKB Voucherregeling.


Het Koploperproject wordt in Noardwest Fryslân uitgevoerd door DZyzzion uit Drachten, in samenwerking met Ekwadraat uit Leeuwarden.


Ook meedoen? Meer informatie vind je op https://www.dzyzzion.nl/koploperproject.


Of meld je aan bij Robert Veltman van Zijlstra Beroepskleding (06-83 90 26 80 / robert@zijlstraberoepskleding.nl) of Jaap de Vries van DZyzzion (0655 837273 / info@DZyzzion.nl).











121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page