Ada Kruiter
coördinator regio Groningen, adviseur

Email:

Telefoon:

Website:

0637 236337

LinkedIn logo.png

Ik ben Ada Kruiter, moeder van drie kinderen, coördinator en adviseur van het Koploperproject in de provincie Groningen. Ik heb ervaring als financieel manager van ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in Afrika.

Tijdens mijn opleiding filosofie aan de RUG, heb ik me verdiept in milieuvraagstukken en de circulaire productie en consumptie in lerende gemeenschappen. Alles draait om de betekenis die mensen in evenwicht met de natuur door ervaringsleren toevoegen in groepsverband. De Koplopergroepen zijn daar een prachtig voorbeeld van.

Als voorzitter van de Groninger Energie Koepel stond ik aan de basis van de oprichting en ontwikkeling van tientallen energiecoöperaties in de provincie Groningen, die samen van onder op de nieuwe groene beweging ‘Energie van Ons’ in Noord Nederland in gang hebben gezet.

In mijn eigen woonplaats in het Westerkwartier ben ik aanjager van de stuurgroep Proeftuin Aardgasvrij Wonen in de zogenaamde MOL dorpen (Midwolde, Oostwold en Lettelbert) in het Westerkwartier. Een lerende organisatie die de opgedane kennis en ervaring wil delen met alle andere 41 dorpen in de gemeente Westerkwartier. Daarnaast organiseer ik samen met een groep dorpsgenoten maandelijkse activiteiten in de werkgroep DuurZSaam Actief. Het doel is samen plezier, ontspanning, kunst, natuur en beweging combineren met het goede leven.

In 2014 nam ik het initiatief om samen met Jaap de Vries en Reina Boels het Koploperproject in de provincie Groningen uit te rollen. Inmiddels is daar een Koplopernetwerk van ruim 100 bedrijven en organisaties ontstaan. Als mijlpaal is in 2022 samen met Koplopers en de Bedrijvenvereniging Zuidoost de Stichting Koploperbos opgericht, een bosprimeur op het bedrijventerrein Zuidoost. Koplopers kunnen hier bospakketten kopen en daarmee ook klanten, medewerkers en zakelijke partners stimuleren en inspireren om duurzame impact te maken. Op mijn eigen terrein run ik een voedselbos met de generatie van de toekomst. ‘Geniet zoveel mogelijk van de overvloed die de natuur biedt.’